Japan Photo Blogg

Visste du dette om morsdagen?

Morsdagen er rett rundt hjørnet og tiden er snart inne for å gjøre litt ekstra stas på mor. Mange sønner og døtre velger å overraske mamma med frokost på sengen, bake en kake og gi en liten presang. Men vet du hvorfor vi feirer morsdagen, egentlig? Og hvem var det som «fant opp» denne dagen?

Her får du vite noen ting om morsdagen som du kanskje ikke var klar over. Flott for deg som har lyst til å krydre kakespisingen med litt fakta!

I Norge faller morsdagen alltid på andre søndag i februar, og i år dukker den altså opp 10. februar. I resten av verden feires morsdagen vanligvis i mai, så hvorfor skal vi her i Norge legge den til et helt annet tidspunkt? Grunnen er trolig fordi mai er en travel måned fra før, med mange andre festdager. Og det er jo helt klart best å spre de glade dagene litt utover året! Dette kan vi forresten takke Oslo-kvinnene Dorothea Margrethe Schjoldager og Karen Platou for. Det var nemlig de som jobbet for å etablere en morsdag og å få lagt den til andre søndag i februar!

Som så mange andre spesielle dager, så kommer også morsdagen fra USA. Nærmere bestemt fra en metodistkirke i Philadelphia hvor den første morsdagen, Memorial Mothers Day Meeting, ble feiret i 1908. Lærerinnen Anna Marie Jarvis må ha vært veldig glad i sin mor, for det var nemlig hun som tok initiativ til feiringen, og hun arbeidet for å etablere en offisiell minnedag for mødre. I 1910 feiret man morsdagen i flere byer i USA, og i 1912 dukket det opp en organisasjon som skulle arbeide for å innføre morsdagen i andre land. Litt etter litt beveget feiringen seg over Atlanteren, og inn i Europa.

Selv om det var to kvinner fra Oslo som tok på seg mesteparten av arbeidet med å innføre en morsdag i Norge, så var det altså ikke i Oslo den første morsdagen ble feiret. Det var nemlig i en annen stolt, norsk storby: Bergen. Her ble dagen feiret i en metodistkirke 9. februar 1919 – altså for akkurat 100 år siden i år!

Og med det ønsker vi alle mødre en riktig god morsdag!

Og til dere som kanskje stresser litt rundt i siste liten etter en gave: Hvis du tar turen innom en CEWE Japan Photo-butikk, så hjelper vi deg gjerne med å finne en fin og personlig morsdagsgave. En ramme med et herlig bilde i kan kanskje være tingen du leter etter?

(Kilde: Store norske leksikon)

Om forfatter Vis alle innlegg

Monika

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *