Japan Photo Blogg

Makrosesongen starter nå!

Endelig er sesongen for makro- og nærfotografering over oss igjen! Våren og tidlig sommer er høysesong for alt mulig smått som det er spennende å fotografere!

Men la oss først definere hva makro er.   Makrofotografering er egentlig fotografering i 1:1. Dette betyr at alle ekte makroobjektiv har en nærgrense som gjør det mulig å avfotografere i minst 1:1,  et objekt som er 1 cm blir 1 cm på bildebrikken. Men det er ingen begrensinger for hva man kan ta bilde av med et makroobjektiv. For mange er det insekter, slanger eller andre små dyr, andre setter pris på nærbilder av blomster og planter, men makrofotografering kan også være  steiner, mineraler, portretter, miniatyrting – egentlig alt som krever at du kan gå nærme. Det er kun kun fantasien som setter grenser for hva man kan fotografere bare man kommer nærme nok.

Skjellene på en øyevippehoggorm : Nikon D3s – Sigma 150mm f/2.8 Macro + mellomringer

 

Bare i en vanlig hage eller park er det nå tusenvis av motiver å fotografere om man bare kommer seg ned på magen og nær nok, og utfordrer du deg selv litt på vinkler og komposisjon kan resultatet bli veldig fascinerende og flott selv med de mest hverdagslige ting som motiv. Drar man på ferie litt sørover, så utvider man antallet motiver enda manger ganger – ta alltid makroobjektivet ditt med på ferie!

Keiserskorpion
Nikon D500 – Laowa 15mm f/4 1:1 Macro

HVILKET OBJEKTIV BØR JEG HA

I et hav av forskjellige objektiver med makrofunksjon er det ikke alltid så lett å vite hvilket man skal velge, og mange lurer ofte på hvilken brennvidde de skal velge til sin fotografering. Det du kan føle deg sikker på er at alle dedikerte makroobjektiver har veldig god optisk kvalitet og vil sørge for glimrende skarphet i bildene dine. Men utover det så er det hvilket kamera du har og hva du ønsker å fotografere som avgjør hvilket objektiv du bør velge. Et ekte makroobjektiv er aldri et zoom-objektiv, men har fast brennvidde.  De mest vanlige brennviddene har vanligvis vært 60 og 105mm, men det finnes nå mange flere brennvidder å velge i, inkludert vidvinkelobjektiver som gir deg muligheten til å fotografere i 1:1

Som hovedregel kan man si at hvis du tar bilder av stillestående ting som blomster og planter, eller av ikke-levende objekter, så bør du bruke en kort brennvidde på 50-70mm. Hvis du derimot driver med fotografering av alt som kan finne på å stikke – eller stikke av! – som for eksempel insekter eller ormer, så er det en fordel å bruke en lenger brennvidde på 100-200mm.

Asiatisk lianesnok
Nikon D5 – Nikon AF-S 105mm f/2.8 VR Micro + 1.4 TC

LYS OG BLITS

Av og til kan du kanskje oppleve at lysforholdene er helt perfekte for fotografering, men som regel vil du nok trenge noe ekstrautstyr  å hjelpe deg med  hvis du ønsker å oppnå det aller beste resultatet. Dette vil variere alt ettersom i hvilke forhold og omgivelser du driver med makro- og nærfotografering.

Hvis lyset ikke er godt nok, behøver du å tilføre ekstra lys ved hjelp av en vanlig ekstern blits som du monterer på kameraet, eller du kan velge en blits som er spesielt dedikert for makrofotografering. Om du i tillegg setter en enkel softboks på blitsen, vil du være langt på vei til å få det myke, pene lyset som er ønskelig på bildet.  Velger du å bruke en vanlig ekstern blits, vil vi anbefale å bruke den “av kamera”. Ved hjelp av en TTL-kabel eller trådløs styring.

Spøkelseskneler
Sony A7r II – Laowa 60mm f/2.8 2:1 Macro

På dager hvor solen skinner fra skyfri himmel har du rikelig med lys, men sollys har en tendens til å gi et hardt lys og lage sterke skygger og kraftige kontraster som er uønsket og mindre pent på bilder. Da kan løsningen være å bruke diffuser. En diffuser brukes som en softboks mot sola og vil dermed sørge for at motivet ditt får et mykere og mer behagelig lys. Diffusere får man i alle størrelser, alle er sammenleggbare slik at de ikke tar for mye plass. Reflektorer av forskjellig størrelse vil også kunne hjelpe med å lette opp skygger når det trengs.

Bildet av spøkelseskneleren er tatt innedørs, hvor det er brukt en vanlig ekstern blits montert på stativ og en stor softboks av paraplytypen (Phottix Easy-Up)

 

 

 

 

BLI MED PÅ FOTOKURS

Er du fremdeles usikker på hvilket utstyr du skal velge? Kanskje du har et makroobjektiv som du ikke har fått prøvd  skikkelig ennå? Bli med Japan Photo og kursholder Thor Håkonsen til Oslo Reptilpark eller Akvariet i Bergen og prøv ut! Det gjør ingenting om du ikke er spesielt interessert i reptiler eller andre kryp – du lærer likevel masse som du kan bruke til din egen makrofotografering.

Grønn trepyton, fotografert i Oslo Reptilpark

Vår kursholder har også med et bredt utvalg av makrooptikk og tilbehør slik at du kan få prøvd ut før du bestemmer deg for hvilket du vil ha. Du kan selv melde deg på fotokurs her eller du kan ta kontakt på kurs@japanphoto.no.

 

Om forfatter Vis alle innlegg

Thor H.

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *