Japan Photo Blogg

Jobb raskere og bedre med tegnebrett – Test av Wacom Cintiq Pro 13

Å bruke tegnebrett gir mange fordeler når du jobber med etterbehandling av bilder sammenlignet med vanlig mus. Du jobber raskere og mer nøyaktig. Nå har Wacom kommet med en ny serie med skjermbaserte tegnebrett. Vil det effektivisere arbeidsflyten ytterligere? Vi tester nye Wacom Cintiq Pro 13.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Vi tester Wacoms nye tegnebrett med skjerm, Wacom Cintiq Pro 13

Et tegnebrett er, enkelt forklart, en trykksensitiv plate der du bruker en penn for å navigere deg rundt på skjermen med. Hvert hjørne på platen tilsvarer det samme hjørnet på skjermen. Istedenfor å klikke på venstre musetast for å velge, trykker du ned pennen på styreplaten. Det er litt uvant i starten å bruke hele platen for å finne det riktige punktet på skjermen, men du venner deg raskt til dette.

Det er to store fordeler med tegnebrett når du skal arbeide med bildebehandling: For det første er det mye mer ergonomisk riktig å holde en penn enn en mus. Du unngår en masse museklikk, og en penn er mer behagelig å holde over lengre tid. For det andre er det mye mer nøyaktig å bruke tegnebrett. Du har større kontroll på bevegelsene dine. Etter å ha brukt tegnebrett en stund, føles det nesten som å sitte med boksehansker på hendene når du går over til å bruke mus igjen.

Siden tegnebrettet også registrer hvor hardt du trykker, kan du fortløpende variere styrken og størrelsen på penselen du bruker. Presser du svakt, får du en liten pensel. Trykker du hardere, får du en bredere pensel.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Esken kommer ryddig med tegnebrett, penn og pennholder.

Tegnebrett med skjerm

Wacom har lansert en ny serie med tegnebrett som kommer med innebygd skjerm. Istedenfor å ha blikket på monitoren og koordinere håndbevegelsene fra pekeplaten til å passe på skjermen, kan du nå peke, navigere og tegne rett på tegnebrettskjermen. Jeg har testet Wacoms 13 tommers utgave, Wacom Cintiq Pro 13.

Det jeg var mest spent på var om dette ville effektivisere arbeidsflyten ytterligere og om resultatene ble bedre.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Det følger også med en rekke kabler. Har du den siste USB-C-koblingen holder det med én kabel, hvis ikke blir det flere kabler som må tas i bruk. Selv om det kan se komplisert ut, er oppsettet godt forklart i brukerveiledningen.

Oppsett av tegnebrettet

Selve esken kommer ryddig med tegneprett, penn, pennholder og en rekke kabler. Har du den nyeste tilkoblingen på maskinen din, USB-C, holder det med én kabel. Dersom du ikke har dette trenger du å koble til medfølgende strømforsyning, USB og en Mini DisplayPort fra datamaskinen. Tilkoblingene samles i en hub og du kobler til to USB-C kabler til tegnebrettet. Det blir fort litt mange kabler.

Jeg bruker en iMac 27 tommer Retina og maskinen fant tegnebrettet med en gang. Tegnebrettet dukker opp som en sekundær skjerm. Jeg fjernet den gamle driveren til det forrige Wacom tegnebrettet, og lastet ned den siste driveren fra Wacoms hjemmesider. Etter at maskinen har gjort en omstart, får du muligheten til å konfigurere tegnebrettet. Å konfigurere det slik at pennen følger de samme bevegelsene på skjermen og registrerer hvor hardt du trykker er enkelt. Men for å få fullt utbytte av tegnebrettets funksjoner bør du bruke tid på å konfigurere tegnebrettet slik at du får det slik du foretrekker. Du kan selv bestemme hvilke funksjoner de ulike knappene skal ha for å få en god arbeidsflyt.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

For bilderedigering fungerer det best å konfigurere Wacom Cintiq Pro 13 som egen skjerm.

Finne sitt eget oppsett

Når jeg redigerer bilder, bruker jeg Capture One og Adobe Photoshop. Capture One er tilsvarende Adobe Lightroom, men Capture One har etter min oppfatning flere muligheter og jeg kan tilpasse arbeidsoppsettet slik jeg ønsker. 80 prosent av redigeringen forsøker jeg å foreta i Capture One for å holde en effektiv arbeidsflyt.

Jeg må innrømme at jeg brukte tid på å finne den optimale måten å bruke mitt skjermbrett på.

Det første jeg testet var å bruke like skjermer, det vil si at monitoren og tegnebrettet viste det samme bildet. Denne løsningen var jeg ikke fornøyd med. Det ble for stor forskjell mellom en 27 tommers skjerm med oppløsning på 5120 x 2880 pixler og skjermbrettet som har 1920 x 1280 pixler. Det ble rett og slett for smått på tegnebrettet! Jeg følte også at dette ikke var det optimale oppsettet, da jeg ikke brukte fordelen av å ha to ulike skjermer.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrettet

Wacom gir en rekke muligheter for å konfigurere oppsettet slik at det passer dine behov.

Etter litt eksperimentering kom jeg fram til at en god løsning er å bruke Wacom Cintiq Pro 13 iMacen som to ulike skjermer.

I bilderedigeringsprogrammet Capture One satte jeg det opp slik at iMacen viser hele bildet jeg rediger, sammen med små versjoner av de andre bildene.

På tegnebrettet satt jeg det opp slik at alle redigeringsverktøyene vises sammen med bildet jeg redigerer.

Jeg kan på Wacom vise bildet 200 prosent og jobbe med detaljene, mens på iMacen vises hele bildet slik at jeg alltid ser jeg alltid helheten av arbeidet jeg gjør. Dette sparer meg for tid ved at jeg slipper å zoome ut og inn hele tiden. Denne løsningen kan også brukes i Photoshop og Lightroom.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Wacom Cintiq Pro 13 viser 87 prosent av alle Adobe RGB-fargene. Det anbefales å fargekalibrere tegnebrettet for nøyaktig visning av fargene.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Siden Wacom Cintiq Pro 13 dukker opp som egen skjerm, er det enkelt å fargekalibrere tegnebrettet.

Ytterligere tilpasninger

Etter å ha funnet fram til et grunnoppsett jeg var fornøyd med, var det tilbake i konfigurasjonsprogrammet til Wacom. På pennen er det to knapper som kan konfigureres slik du ønsker. Den nederste knappen har jeg satt til å kunne bla, scrolle og zoome inn og ut mens jeg holder den inne. Den øverste knappen på pennen bruker jeg til å bytte mellom de to skjermene. Det vil si at jeg velger hvilken skjerm som jeg ønsker at musepekeren skal være på.

Tegnebrettet kommer også med berøringsteknologi på samme måten som for eksempel en iPad. Du kan zoome, scrolle og panorere rundt ved hjelp av ulike håndbevegelser. Noen ganger krevde det et par forsøk for å få tegnebrettet til å reagere, men Wacom forteller at det er viktig at du ikke holder pennen i hånden/i nærheten av skjermen når du gjør dette, for da vil ikke håndbevegelsene dine bli registrert riktig.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Å tegne masker er raskere og mye mer nøyaktig når man kan tegne rett på skjermen.

Fjernkontroll gir full kontroll

En ting som jeg synes var uvant, er at de ekstra knappene med hurtigfunksjoner ikke finnes på Wacom Cintiq Pro 13. På tidligere modeller er de vanligvis plassert ved siden av brettet og du kunne skreddersy ulike hurtigfunksjoner med knappene. Men her tilbyr Wacom en ny løsning: ExpressKey Remote.

Dette er en trådløs fjernkontroll som kan kjøpes separat og som har 17 ulike knapper. Du kan skreddersy ulike funksjoner til hver av knappene. Du plugger inn en liten mottaker i en ledig USB-port og fjernkontrollen dukker automatisk opp. Det tar litt tid å huske funksjonene til alle knappene, men står du fast, kan du få opp en hjelpemeny over de ulike funksjonen knappene på skjermen. Fjernkontrollen har et eget dreiehjul der du for eksempel kan zoome inn og ut, justere størrelse på pensel og hardheten på pensel. Jeg konfigurerte de andre knappene til å inneholde de verktøyene som jeg bruker mest.

Jeg merket at jeg ble stadig mindre avhengig av tastaturet og valgte heller fjernkontrollen i hånden. Det tok noen dager å huske knappene, men deretter går det mer eller mindre på automatikk. En stor fordel med en slik fjernkontroll er at du kan jobbe mer konsentrert og uavbrutt med redigeringsarbeidet, enn å bryte opp arbeidet for å flytte blikket på tastaturet for finne ulike snarveier eller titte i menyene på skjermen. Fjernkontrollen er i solid kvalitet og behagelig å holde i hånden. Den er laget i metall og med gummibelegg på baksiden slik at den ikke sklir rundt på bordet.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Erfaringer etter test

Etter å ha testet produktet i flere måneder synes jeg at det å kunne tegne og justere direkte på skjerm føles veldig behagelig og mindre anstrengende. Det er mye mer logisk å bare tegne på rett på skjermen på tegnebrettet enn å koordinere bevegelsene på tegnebrettet og ha blikket på en annen skjerm. Å bruke Wacom Cintiq Pro 13 som en egen skjerm i tillegg til iMacen gjør at jeg kan jobbe med detaljene på Wacom og se helheten på iMacen. Av og til kan man bli for opphengt i detaljene, og når du zoomer ut etterpå ser du at redigeringen ikke ble slik du ønsker. Med to skjermer unngår du dette. I tillegg kan man fargekalibrere tegnebrettet slik at resultatet blir likt på ulike skjermene.

Wacom Cintiq Pro 13 tegnebrett

Å redigere rett på skjerm oppleves som mer intuituvt sammenlignet med et vanlig tegnebrett.

Konklusjon:
Jeg vil anbefale et slikt tegnebrett dersom du arbeider mye med bilderedigering og ikke minst retusjering. Å tegne direkte på skjermen er mer intuitivt og gir en effektiv arbeidsflyt. Arbeider du med mus i dag, vil jeg uansett sterkt anbefale å kjøpe et tegnebrett!

Pluss:
• Raskere arbeidsflyt
• Mer intuitivt å arbeide direkte på skjerm
• En rekke konfigurasjonsmuligheter for tilpasset bruk

Minus:
• Krever mange kabler om du ikke har USB-C
• Konfigurerbare knapper mangler på sleve tegnebrettet
• Touchfunksjonalitet bruker litt tid å registrere håndbevegelsene

Om artikkelforfatteren


Christian Wangberg har over 20 års erfaring innen fotografi, og har gått hele veien fra mørkerom til dagens fantastiske digitale verden. Han eier CW foto som tilbyr fotografiske tjenester, fotokurs og selger galleribilder i begrenset opplag. Utdannet innenfor journalistikk, grafisk design og visuell kommunikasjon. Se mer på cwfoto.no.

 

 

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *