CEWE Japan Photo Blogg

Fotoutstyr – hva trenger du egentlig?

Med det rette kameratilbehøret kan du ta fotograferingen din til nye høyder. Ekstrautstyr kan gjøre det både morsommere og enklere å ta gode bilder, og er fine gaveideer til de fotoglade. Men med så mye å velge mellom, hva er det egentlig verdt å legge pengene i? Kameraveske, fotostativ eller vidvinkelobjektiv? Vi gir deg fem sikre tips.

1. Oppbevaring og beskyttelse
«Det første du trenger er noe å oppbevare kameraet ditt i», sier Thor. «Har du først brukt mye penger på et kamera, vil du også beskytte det.»

«Kamerabager kommer i alle størrelse og prisklasser, fra ordentlige tursekker til urbane designervesker fra for eksempel Moo og Barber Shop. Her blir det et spørsmål om hvor og hvordan du skal bruke bagen eller vesken. Skal du på weekend­tur til Roma eller aktivitetsferie i fjellet?»

Når det gjelder kameravesker, er det kun et spørsmål om hvilken stil du liker og hvor mye penger du ønsker å bruke på vesken.

Et filter vil beskytte objektivet ditt mot riper i glasset, men det kan også gi visuelle effekter til bildene dine. De vanligste filtrene skrur man på foran objektivet, dette er gjerne beskyttelsesfilter, UV­filter og polaroidfilter. Andre filtre kan gi visuelle effekter. Mest vanlig er Lee Filters. Dette er firkantede filtre som settes i en holder man skrur fast foran på objektivet. Et ND-­filter, som for eksempel Lee Big Stopper, brukes for å få lenger lukkertider. Dermed kan du for eksempel få slør på vannet selv i godt lys.

2. Stativ og kamerafester
«Om du skal ta bilder i litt dårlig lys, bør du bruke et stativ«, sier Thor. «Stativet brukes når du trenger at kameraet ikke beveger seg, slik at du får lange lukkertider i dårlig lys.

Stativer finnes i mange varianter av ulike materialer for ulike formål. Noen er laget for ekstra stabilitet, eller for å tåle blant annet saltvann og litt røffere behandling.

Har du et lite kompaktkamera, kan det være greit med et stativ som er lite og lett, som Gorilla Pod. Med et tyngre kamera, trenger du et større og mer stabilt stativ for å kunne unngå bevegelse når du fotograferer.

Er det actionkamera du har, kan du velge mellom mange ulike festeanordninger for å utforske flest mulig spennende vinkler og kreative løsninger.

3. Ekstra minne
«Alle har behov for et ekstra minnekort, det er alltid en gave­vinner», sier Thor.

Eventuelt kan du kjøpe en minnepinne eller ekstern harddisk for ekstra lagringsplass og sikkerhetskopier, eller en kortleser.

4. Ekstra batterier
Du vet aldri når du kan komme til å trenge et ekstra batteri. Noen ganger bruker vi kameraet mer enn planlagt, andre ganger hender det rett og slett vi glemmer å lade i forkant. Og hva er vel kjedeligere enn at batteriet går tomt halvveis ut i turen hvis du er langt fra en strømkilde? Eller akkurat idet fem­åringen skal blåse ut lysene på bursdagskaken?

«Om du vet hvilken kameratype du skal kjøpe batteri til, så kan ekstra batterier faktisk være en super gave», sier Thor. «Prøv for eksempel en USB-­lader, altså et forhåndsladet batteri med USB­utgang som du kan lade opp nettbrett, mobiler og mange kameraer med.»

5. Objektiver
For et systemkamera (inkludert speilreflekskamera) er objektivet det viktigste verktøyet. Ofte refereres det til som fotografens ekstra øye. Et objektiv består av flere linseelementer som bryter lyset fra motivet slik at det gir et bilde på bildebrikken, eller filmen, i kameraet.

«Når du kjøper et systemkamera, kommer det som regel som et kit med et standard zoomobjektiv. Dette fungerer som oftest helt flott til de mest dagligdagse tingene du vil fotografere», sier Thor.

Skal du ha et ekstra objektiv, så bør du tenke over hva du skal bruke det til. Er det å fotografere podens første fotballkamper, så anbefales en telezoom. Vil du ta flotte portretter med nydelig, uskarp bakgrunn, anbefales et lyssterkt fastobjektiv, som for eksempel en 50mm f/1.8. Er det landskapsbilder som er interessen, så bør du se på et vidvinkelobjektiv med en brennvidde på mellom 10 og 25mm.

Hør med fotoutstyr­ekspertene
Uansett hva slags ekstrautstyr eller tilbehør du vil skaffe deg, husk å ta en grundig vurdering av hva du faktisk skal bruke det til først. Mer avansert utstyr, krever mer av deg som bruker for at du skal kunne utnytte potensiale til det fulle.

Skal du kjøpe noe i gave, sørg for å avklare både bruksområde og kameraspesifikasjoner i forkant. Dersom du fortsatt er usikker på hvilket utstyr du skal velge, kan du alltid kontakte kundeservice eller en fotobutikk for skreddersydde ekspertråd.

 

Denne artikkelen er også publisert på re:member.no.

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *