Japan Photo Blogg

Fotoskole del 1- Digitale speilreflekskameraer

Canon EOS 550D digitalt speilreflekskamera

Dette er første del av Japan Photo Fotoskole. Denne artikkelserien er beregnet på deg som har tatt skrittet over til å kjøpe et digitalt speilreflekskamera, og gjerne ønsker å bruke dette på best mulig måte.

Fotoskole i 9 deler

Jeg skal gjennom 9 artikler gå inn i funksjoner og innstillinger som vil hjelpe deg til å bruke ditt digitale speilreflekskamera på en så god måte som mulig måte. I tillegg vil jeg dele litt av mine egne erfaringer og komme med tips i forhold til komposisjon og lyssetting av bildene dine.

Men først: Hvem er jeg og hvorfor skal du tro på hva jeg sier?

detaljbilde av bildeelementer av lyn

Jeg heter Joachim Nilsen, er 24 år gammel, og har vært aktiv hobbyfotograf siden jeg var 12.

I løpet av disse årene Jeg har jeg vært innom alt fra hjemmelagede knapphullskamearer, profesjonelle mellomformatskameraer til mørkeromsarbeid, de aller tidligste digitalkameraene fra Kodak og helt frem til dagens Canon 5D mkII, med alle videomulighetene det kameraet tilbyr.

Fra dag til dag studerer jeg foto for film, og nå for tiden leker jeg meg mest med et Sony PDW700 videokamera og et RED One digitalt kinokamera. Hvis jeg først er ute og tar stills skjer det som regel på et Leica D-Lux 4 kompaktkamera eller et Canon 5D mkII med et 24-70mm f/2.8 objektiv. Begge kan anbefales (selv om Leica’en er litt treg).

Et utvalg av Joachim Nilsens fotoutstyr

Utstyret jeg bruker.

Kommenter gjerne!

Alt jeg skriver om bruk av kameraer er hentet fra egne erfaringer innenfor fotografi, kokt sammen fra utallige timer med egenarbeid, mange timer undervisning ved forskjellige nivåer (alt fra grunnskole til universitetet) og en nærmest ustanselig jakt etter nyttig informasjon på nettet. Jeg skal forsøke så godt jeg kan å konsentrere dette ned til passelig store og fordøyelige biter med informasjon dere har nytte av fra dag til dag, og hvis det skulle være noe du lurer på underveis, legg inn en kommentar, så skal jeg svare etter beste evne.

Hvorfor bruke et digitalt speilreflekskamera

Canon EOS 550D digitalt speilreflekskamera

Canon EOS 550D digitalt speilreflekskamera

I forhold til kompakte kameraer har dSLR (digital single lens reflex) mange fordeler, og èn ulempe. Ulempen er at kameraene tar større plass og er tyngre enn et kompaktkamera. Et dSLR er ikke noe du putter i lomma på vei ut på byen, og det er heller ikke noe du uten videre tar med deg hver gang du går ut utgangsdøren, selv om dette er det jeg håper du vil begynne med ganske snart.

Big is beautiful

Størrelsesforskjellen er likevel, i min verden, en rettferdig pris å betale. Den enorme kvalitetsforskjellen mellom selv de enkleste dSLR-kameraene og et (nær sagt) hvilket som helst kompaktkamera gjør at hver gang jeg skal ta bilder jeg har lyst til å bruke til noe, så er det dSLR’en jeg rasker med meg.

Jeg velger et dSLR fordi de fleste av de viktigste funksjonene har en egen knapp utenpå kamerakroppen. Det er håpløst å bla igjennom en meny for å skifte blenderåpning eller for å EV-kompensere, slik jeg har opplevd på kompaktkameraer mange ganger. DSLR er som regel også raskere i bruk, autofokusen er rask, og utløserknappen er presis, egenskaper som slett ikke er en selvfølge i kompaktkameraer. Enkelt bytte av optikk er også en kjempefordel.


Et teleobjektiv fungerer som en kikkert for kameraet ditt, du kommer nærmere motivet uten å flytte deg. Jeg bruker teleobjektiver når jeg er hindret fra å flytte meg nærmere, og av og til på portretter for dra nytte av en telelinse sine visuelle egenskaper. Et dedikert teleobjektiv vil alltid være skarpere enn optikken du finner i et “superzoom” kamera, og en stor linse kan fange mer lys og detaljer enn en liten en, du slipper dessuten å kaste dem så snart det kommer et nytt og bedre kamera.

Optikk er et fellesbegrep
for objektiver / telelinser
– også kalt linser blant
nybegynnere.

Optikk har mye lengre levetid enn kamerahusene. Husene bytter man underveis, men hvis man investerer i godt glass varer gleden veldig lenge. En fotografvenn av meg bruker nesten bare optikk som er laget på 50-tallet, og med et adapter fungerer objektivene / optikken utmerket på hans nye EOS 550D. Større optikk gir også muligheter for større sensor. Men før vi går inn på det, skal vi snakke litt om megapixeler.

Et digital bilde er milliarder av fargeklosser

Detalj av bildeelementer i et lyn

Oppløsningen til et digitalkamera blir målt i antall megapixeler, det vil si – hvor mange byggeklosser kameraet bruker for å gjenskape bildet ditt i en fil. Et digitalt bilde er ikke noe mer enn millioner av små ensfargede firkanter satt sammen til noe som ser bra ut på avstand. Hvis et bilde har en oppløsning på en megapixel, betyr det at det er sammensatt av én million små firkanter, eller bilde-elementer (picture+element = Pixel). Hver pixel i et digitalt bilde fra et kamera stammer som regel direkte fra en fysisk fotosensor i kameraet.

Dette betyr at hvis man får bilder på 10 megapixeler ut av kameraet, er det 10 millioner enkeltstående fotosensorer satt sammen på en brikke inne i kameraet som har lagd det. Så det er klart sensorstørrelse har noe å si.

dSLR = større sensor = bedre bilder

SensorplansjeNår du kjøper et kompaktkamera med en oppløsning på 10 megapixler, så har fabrikanten gjort et kompromiss. 10 megapixler er ti millioner fotosensorer på en ganske liten bildebrikke, som regel ikke stort større enn at du får plass til den på en fingernegl (den innerste firkanten i bildet over).

I de fleste dSLR’er ligger det en brikke som er nesten ti ganger større, eller på størrelse med et frimerke, selv om det også har 10 megapixler, så følgelig er de enkelte fotosensorene tilsvarende mye større (den midterste firkanten). Dette setter dem i stand til å være langt mer nyanserte enn de sensorene man finner i et kompaktkamera.

Den direkte konsekvensen er at du vil oppleve høyere lysfølsomhet og mindre støy i bildene dine om du bruker et dSLR. Større sensor gir også større kontroll over bildets dybdeskarphet, en fordel om man skulle ønske selektiv fokus i bildene sine.

Fotoskolen del 2 – Innstillinger

Neste uke kikker vi nærmere på hva slags innstillinger man har på et dSLR, og hva de gjør. Før du leser neste post foreslår jeg at du stikker ut og tar noen bilder, morgen- og kveldslyset på denne tiden av året er nydelig, prøv deg gjerne frem med de manuelle innstillingene, det går ikke an å gjøre noe galt, men automatikken fungerer som regel bra den også!

Skal du kjøpe et dSLR?

Hvis du ikke allerede har et dSLR, er det ikke så mye som skal til for å komme i gang, men det er lett å gå seg litt vill i alt utvalget. Gode dSLR-kameraer får du fra et par tusenlapper, helt opp til flere titalls tusen kroner, så alt kommer an på behovet ditt og hva du ønsker å bruke det til. Jeg er selv en Canon-mann, så det er Canon jeg anbefaler, det finnes Nikon-folk, Sony-folk og til og med Pentax-folk, det bunner ut i personlig smak og lommebokstørrelse.  Hvis du har optikk fra før (fra et gammelt analogt kamera?), vil jeg anbefale deg å gå for en produsent som lager kameraer hvor disse objektivene passer, men hvis du starter fra scratch, er dette mine anbefalinger.

Nybegynner-anbefalingen

Hvis du er en nybegynner, og har lyst til å teste ut dSLR før du gjør noen store investeringer, er det lurt å starte så smått du kan, det kan jo tenkes at fotografi ikke er noe for deg allikevel? Canon EOS 1000D m/ EF-S 18-55mm er et glimrende alternativ for nybegynneren. Det koster snaue 3000 kroner og er en god læringsplattform. Den har enkle og oversiktlige menyer, god automatikk og muligheter for manuelle innstillinger. Husk å kjøpe et minnekort i tillegg! Et UV-filter er også lurt, det vil beskytte objektivet fra støv og riper.

Om du har litt mer kroner å bruke på dSLR…

Har du litt mer og rutte med, eller ønsker en knallgod videofunksjon i tilleg til å kunne ta stillbilder, er bestselgeren Canon EOS 550D m/EF-S 18-55mm et veldig godt valg. Det har litt høyere oppløsning enn lillebroren nevnt over, har litt flere kontroller utenpå huset og koster en del mer, men for meg er den ekstra oppløsningen og videofunksjon nok til at det er verdt det. Her finner du et godt eksempel på video tatt med dette kameraet. Husk å kjøpe med et minnekort og UV-filter til denne også!

I tillegg til kamera, optikk, minnekort og UV-filter bør du vurdere å kjøpe med en bæreveske. En bæreveske bør ha plass til både kamerahus, optikk og evt. annet ekstrautstyr du har. Vesken vil sørge for at du har alt utstyret på samme plass, det blir lett å få med seg når du er ute og går, og det gir god beskyttelse for følsomme deler. Disse finnes også i alle mulige størrelser, fra en liten skulderbag til digre ryggsekker med plass til flere objektiver og en laptop.

Besøk en fotobutikk!

Jeg vil også anbefale dere å ta en tur til en fotobutikk for å se på og håndtere kameraene. Folk har forskjellige hender og forventninger. Et kamera som passer godt til én, kan være vondt å holde for en annen. Noe som kjennes ut som “plastikk” for noen, virker helt greit for andre. Betjeningen bør ha god kunnskap om produktene (eller være villige til å lete opp svar på spørsmålene dine på nettet), hvis de gjør hverken eller, så velg en annen forretning.

Oversikt over Japan Photos butikker i Norge

Lykke til på handelen!

Hvis du sitter med noen andre spørsmål bare still spørsmål via kommentar-feltet under!

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

2 kommentarerSkriv en kommentar

 • Hei – ingen kommentarer til ovennevnte men jeg trenger noen vettuge råd til valg av en telezoom til mitt D90 for fuglefotografering.
  Jeg har forsøkt x antall besserwissere uten å få noe klart svar.
  Pris 10-12000 kr.
  Vurderer Sigma 100-300 mm f4 ( men bør ha OS/VR ) eller Sigma 150 – 500 mm f5-6.3 OS( men lysstyrken et problem…)
  Sigma har nylig lansert et 120-300 mm f2.8 OS – aner ikke hva prisen kan bli, men her kan du sannsynligvis bruke en 1.4 TC og fortsatt få en akseptabel lysstyrke. Jeg er totalt nybegynner og er særdeles takknemlig for gode råd.

  mvh/
  Trygve Nyland Jensen
  Drøbak

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *