CEWE Japan Photo Blogg

Portrettfotografi: Hvordan ta gode portrettbilder?

Fotograf Eivind Røhne

Har du lyst til å lære deg hvordan du kan ta gode portrettbilder? Da bør du lese videre. Vi har nemlig tatt en prat med fotograf Eivind Røhne, som har levert bilder til kommersielle kunder siden 1995, og jobbet som fotograf på heltid siden 2006. Nå deler han gode tips og råd, og forteller hvordan du kan ta enda bedre portrettfotografier.

Nye motiver uansett hvor du er
Vi er alle forskjellige. Personligheten vår er unik, vi kommuniserer med hverandre på vår egen måte, og vi opptrer forskjellig foran kamera. Det finnes altså like mange motiver som det finnes mennesker i verden. Og det er dette som gjør portrettfotografi så spennende, ifølge Eivind Røhne.

– Det finnes mange spennende og vakre landskap, men noen ganger er man nødt til å reise langt for å finne disse landskapene. Man reiser kanskje fem timer, og så er man nødt til å vente lenge på det perfekte lyset. Når man tar portrettbilder kan man bare stille seg opp ved nærmeste gatehjørne, og du vil se nye motiver hele tiden, for ingen er like, forteller Eivind.

Foto: Eivind Røhne

Vis at du bryr deg
Du har kanskje kjent på det selv. Den litt kleine følelsen som dukker opp når noen tar frem et kamera for å ta et bilde av deg. «Smiiiiiiil!». Munnvikene dine trekker seg litt skjelvende oppover, du vet ikke helt hvor du skal gjøre av armene, og du føler deg kanskje som verdens dummeste person. Og det er også her den største utfordringen ligger, ifølge Eivind. Det å få mennesket foran kamera til å slappe av slik at utstrålingen deres også kommer frem på bildet.

Ofte kan et menneske ha en helt fantastisk utstråling når dere står ansikt til ansikt, men så er det akkurat som at alt livet forlater kroppen med en gang denne store elektroniske boksen med et glass dukker opp. Så utfordringen er at du har et kjempegøyalt verktøy som skaper en barriere, forteller Eivind.

For å få personen foran kameraet til å slappe av har Eivind noen gode råd.

– Det jeg har funnet ut at hjelper mest, er å vise interesse for personen. Et dyrt kamera skaper ikke magien. Men nysgjerrighet, det å stille spørsmål og prate om hva personen driver med kan skape en god stemning. Det er godt å vite at han som tar bilde av deg også bryr seg om deg, sier Eivind.

– Men det er ikke alltid man har den luksusen, for ofte må en fotografering skje raskt. Da er det lurt å ha investert litt tid i research på forhånd. Finn ut litt om personen før dere møtes – hva er det de driver med som du har lyst til å få frem på bildet? Du trenger ikke gjøre masse research, men nok til at du kan prate om noe som opptar dem, slik at de forstår at du virkelig bryr deg, og er nysgjerrig på han eller henne som menneske, fortsetter han.

Foto: Eivind Røhne

Vær trygg på teknikken
Se for deg at du får besøk av en rørlegger. Han banker og slår i noen rør under kjøkkenvasken med et tilfeldig verktøy, mens han sier «Nei men, jøss. Hva gjør dette røret da? Og hvor skal det?». Dette vil sannsynligvis gjøre deg usikker og litt stressa – kan han egentlig jobben sin? Det samme gjelder når man skal fotografere noen, og det er viktig å gjøre seg kjent med kameraet før du står der med modellen din.

– Teknikken bør du være trygg på. Hvis du står og fikler med kameraet og virker usikker, kan dette smitte over på den du skal fotografere. Det er veldig lurt å trene litt på forhånd, slik at du virker trygg på det du skal gjøre, sier Eivind.

Men vi er jo alle nybegynnere. Og for å bli bedre er vi nødt til å øve oss. Og da er det ingenting i veien for å spørre noen om du kan ta et par bilder for å øve deg på teknikken.

– Du kan godt spørre noen om du kan ta et bilde av dem, fordi du ønsker å øve deg på teknikken, lys, og på kameraet. Vær åpen om det du driver med. Hvis du er usikker, så sier du det. Men du bør kunne kameraet ditt litt, sier Eivind.

Foto: Eivind Røhne

Å finne inspirasjon
Gode idéer kommer ikke alltid på løpende bånd. Ofte er man nødt til å gå på jakt etter inspirasjon, og dette kan man heldigvis finne mange steder!

– Jeg finner inspirasjon ved å se på bilder. Både andres bilder, og mine egne. Jeg spør ofte meg selv om hva er jeg fornøyd med i mitt eget bilde, og jobber videre ut ifra det. I tillegg får jeg også mye inspirasjon av å se på film. Jeg liker å se hvordan filmskaperne bruker lys, farger, historiefortelling og grep som gjør at seerne har lyst til å se på film i to timer, sier Eivind.

– Det er også mye inspirasjon å hente ved å titte på mennesker. Ta gjerne en tur på café, eller gå rundt i gatene, og se på folkene rundt deg. Kanskje du ser en hendelse som du får lyst til å bruke som inspirasjon til et bilde, fortsetter han.

Foto: Eivind Røhne

Idéen er alltid viktigst
En god idé vil alltid overgå godt utstyr, skal vi tro Eivind Røhne. Hvis du kan fotografere, og tar et godt bilde som forteller en historie, er det ingen som bryr seg om hvor mye kameraet kostet.

– Selv bruker jeg ofte mobilen som treningsverktøy. Da bruker jeg telefonen slik den er, og da er jeg nødt til å komponere bildet. Telefonen gir deg få tekniske valg, så det handler kun om meg, og jeg kan heller ikke skylde på utstyret, forteller Eivind.

Så en god idé og en historie i bildet er alltid bedre enn utstyret det er tatt med.

– Vi tenker ofte på utstyr. Men spør du meg, er mange av de beste bildene gjennom tidene tatt for 20 år siden, eller mer. Og disse er jo tatt på mye enklere utstyr enn det vi har tilgjengelig i dag, sier Eivind.

– Det er ikke slik at man IKKE skal ha utstyr, men det er ikke den nøtta man skal knekke først, legger han til.

Foto: Eivind Røhne

Sjekk gjerne ut Eivinds Instagram-profil for flere bilder: @erohneM

Fem enkle tips fra Eivind

  1. Tenk over hvor lyset kommer fra. Mange tenker med en gang på blitzen, men lyset er overalt. Se hvor lyset kommer fra, og hvordan det faller på personen du skal ta bilde av.
  2. Forsøk å ha en god tone med den du skal ta bilde av. Ta en prat med han eller henne, gjerne før du skal begynne å ta bilder. Hvis dere bare har fem minutter på dere, så anbefaler jeg faktisk å bruke fire minutter på å prate sammen, og ett minutt til å ta bilde. Det er veldig viktig at dere har en god kommunikasjon dere imellom!
  3. Tenk over hva du trenger av utstyr før du skal ta bilder. Ikke dra med deg masse utstyr, for da er det lett å kaste bort tid på å finne ut hva du vil bruke. Ta med ett kamera og ett objektiv.
  4. Tenk over hva som er med i bildet. Er det fint at hattestativet er med, eller bør det fjernes? Se inn i kameraet ditt, og spør deg selv om du vil ha med alt du ser i bildet. Prøv gjerne litt forskjellig.
  5. Ta med et element. Noen ganger kan det være gøyalt å ha med et overraskende element i bildet. Gjerne en gjenstand som sier noen om personen du skal fotografere. Ved å bringe inn et element kan du skape nysgjerrighet, og få personen til å skille seg ut. Men det bør være gjennomtenkt, og elementet bør bidra til å fortelle historien til mennesket du fotograferer.

Om forfatter Vis alle innlegg

Monika

1 kommentarSkriv en kommentar

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *