Japan Photo Blogg

Ole Jørgen Liodden tester Godox AD360 og AD200

En av verdens beste naturfotografer Ole Jørgen Liodden har vært på Svalbard med Godox-blitsene AD360 og AD200. Hensikten var ikke bare å teste lyskvaliteten, men også for å finne ut hvordan de fungerer utendørs. Tidligere har han kun prøvd det bærbare ProPhoto blitssytemet ute i felt, så han var veldig nysgjerrig på hvor godt Godox’s rimelige system ville prestere.

I tre måneder har han prøvd ut Godox-blitser og fotograferte så mye som mulig med dem i stedet for sitt vanlige oppsett med Nikon SB-5000. Her følger hans testrapport.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360

Svalbard i mars – fotografert med Godox AD360 i -27ºC

KALDE TEMPERATURER

I mars 2017 tok jeg Godox-systemet med meg på en ekspedisjon til Svalbard for å teste det utendørs i vinterklima. Temperaturen varierte mellom -17º og -29º, så det var mye kaldere enn der man vanligvis tenker på å bruke blits. I tillegg oppbevarte jeg blitsene utendørs hele tiden som en ekstra utfordring for utstyret. Kun batteriet ble tatt med innendørs for lading ved behov.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360

Godox AD360 i nesten 30 minusgrader

Et av hovedproblemene med å fotografere i kulde er LCD-skjermer som blir langsommere eller slutter å virke. Skjermen på AD360 var riktignok tregere enn normalt, men bedre enn forventet. Derfor var det ikke noe problem å bruke Godox-blitsene ned til -30 grader.

Jeg har aldri brukt et oppsett med studioblitser i disse omgivelsene før, og jeg var litt urolig for blitspærene. Ville glasset sprekke når det ble brukt i slike temperaturer eller ville det bli andre problemer med pærene i løpet av ekspedisjonen? Heldigvis opplevde jeg ingen problemer med dem, så de fungerer tydeligvis bra i ekstrem kulde.

VÅTT OG FUKTIG VÆR

Det er viktig å bruke værbeskyttelse på blitssystemer når man fotograferer utendørs. Jeg dekket alltid til AD360- og AD200-blitsen når det snødde eller regnet, men jeg brukte ingen beskyttelse på batteriene. Jeg visste at det nok ikke var så lurt, men jeg ville teste blitsens grenser utendørs i røft vær. Etter noen uker lærte jeg at også batteripakker trenger beskyttelse, og jeg ødela en av batteripakkene en dag det regnet kraftig, og noen sekunder senere virket heller ikke blitsen mer. Med et annet design på koblingen mellom batterier og blitskabel kunne dette problemet vært unngått. Men den enkle løsningen er selvfølgelig å alltid bruke regndeksel på både blits og batteripakke.

Jeg fotograferte mange fugler i snø- og regnvær, og effekten jeg fikk ved å bruke studioblits utendørs i slike omgivelser ble veldig fin.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360

Rødstrupe i snø. Fotografert med én Godox AD360 med softboks foran og én AD360 bak for fint bakgrunnslys

NYE MULIGHETER

Blitsstyrken på AD360 og AD200 er 2-3 ganger høyere enn på vanlige blitser som Nikon SB og Canon EZ. Med 360 W har du mer effekt til rådighet, noe som særlig i solskinn er en stor fordel. Nå kunne jeg fotografere fugler midt på en lys solskinnsdag, og det har ikke vært mulig før uten å brenne ut de lyse partiene. Med to Godox AD360 blitsenheter (eller i kombinasjon med AD200) – nr 1 foran og nr 2 bakfra – kunne jeg balansere lyset med et veldig fint resultat, som vist under. Muligheten til å kontrollere sterkt sollys var noe som jeg virkelig satte pris på under denne testen.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360 AD200

Utendørs studioblits i skarpt solskinn

En annen fordel med Godox-blitsene er at de gir mulighet til å bruke blits på trygg avstand – altså uten å forstyrre dyrelivet – og likevel oppnå fint baklys. En av disse situasjonene var med en ung haukugle sittende på en grein. Jeg fotograferte ugla i bakgrunnslys med AD360 og beauty dish med diffuser på toppen av et stativ. Lyskvaliteten ble flott, og jeg kunne justere blitsstyrken fra avstand med X1T fjernkontroll. Bildet under ville ikke ha vært mulig med Nikon SB eller Canon EZ, siden jeg måtte ha vært mye nærmere ugla for å få nok lysstyrke.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360

Haukugle i bakgrunnsbelysning med blitsen på trygg avstand fra fuglen

Flere ganger brukte jeg også blits sent på kvelden for å utfordre meg selv og min kunstneriske side som fotograf. Da jeg oppdaget haukugla, 10-15 meter oppe i et tre, rettet jeg blitslyset fra Godox AD360 med 45 graders vinkel oppover fra stativet på bakken. Så flyttet jeg meg 20 meter bakover for å få en bedre vinkel mot fuglen. Manuelt fokus var det eneste som fungerte i kveldsmørket. Med X1T fjernkontroll styrte jeg blitslyset og panorerte i 3 sekunder for deretter å stoppe bevegelsen med ugla i søkeren akkurat før blitsen gikk av. Med dette blitsoppsettet ble det mulig å fotografere om kvelden med 4 sekunders lukkertid og håndholdt kamera, og jeg ser fram til å teste ut flere muligheter.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360

Ugle-fotografering sent på kvelden, med 4 sek. lukkerhastighet og panorering

LYSKVALITET

Det er vanskelig å måle lyskvaliteten på Godox i forhold til blitsene Nikon SB og Canon EZ, og de må derfor sammenlignes på grunnlag av det jeg ser når jeg laster opp bildene i Lightroom eller Photoshop.

Til tross for at Godox er et rimelig blitssystem, er jeg imponert over lyskvaliteten. Den gir meg følelsen av mer eksklusive studioblitser, og spesielt ved bruk av softboks blir resultatet veldig tilfredsstillende. Jeg brukte også beauty dish mesteparten av tiden, og noen ganger også et oransje filter på blitsen i bakgrunnen. Både AD30 og AD200 ga meg god effekt og bra lys, og jeg må innrømme at det var bedre enn forventet. Med 360 W har du mye effekt tilgjengelig, noe som er en stor fordel særlig på solskinnsdager, og pæra gir en jevn distribuering av lyset.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360 blits

Flott lyskvalitet for fotografering utendørs

X1T FJERNKONTROLL

Ved trådløs fotografering brukte jeg X1T fjernkontroll, noe som fungerte veldig godt. Fjernkontrollen er liten, bruker to AA-batterier og har en LCD-skjerm på baksiden. Som med alle fjernkontroller er det viktig å stille inn riktig kanal på både den og på alle blitsene du vil kontrollere. Blitsene kan også organiseres i 5 grupper (A, B, C, D og E). Alle operasjoner reguleres med 3 knapper og ett styringshjul. De 5 gruppene kan settes i: Manual, TTL eller deaktivert. Jeg endte som regel opp med å benytte manuell modus. Før fotografering er det viktig å trykke på «Test»-knappen for å sjekke at alle blitsene er koordinert som ønsket. Jeg måtte også passe på at hver av blitsene var satt i Slave-modus med rødt lys på LCD-skjermen. Etter min mening er fjernkontrollen både pålitelig og enkel å operere, og den er mer enn bare en etterligning av fjernkontroller fra Nikon, Canon eller andre merker.

Med en X1R mottaker koblet til hver av Ad360-enhetene kan Godox-blitsene også kontrolleres med 2.4GHz radiosignaler. Siden jeg kun hadde senderen brukte jeg fjernkontrollen med IR-signaler, så alle AD360-blitsene måtte være synlige. NB: Den nye AD200-blitsen har innebygd mottaker for 2.4Ghz-signaler, så denne blitsen behøver ikke å være innenfor syne for å styre som ønsket.

Ole Jørgen Liodden Godox Nikon SB blits

Godox AD360 og Godox AD200 sammen med Nikon SB-5000

HIGH SPEED BLITSFOTOGRAFERING

Et viktig aspekt ved actionfotografering er high speed sync. Med X1T fjernkontroll var det ikke noe problem å fotografere med lukkerhastigheter på opptil 1/8000 sekund. Dette er ikke bare viktig når man fotograferer motiver i rask bevegelse, men også i sterkt solskinn når du ikke vil blende ned for mye.

BLITSSYSTEM OG VEKT

En av fordelene med Godox AD360 blitssystem er den lave vekten. Blitsenheten sammen med ProPac PB960 batteripakke, blitskabel og beauty dish veier ikke mer enn ca. 1,7 kg. Dette er et av de letteste blitssystemene på markedet, og det tilfører ikke mye vekt når man reiser eller bærer på det. Jeg anbefaler alltid å ha med et reservebatteri og to AD360-blitser.

AD200-enheten er enda mer kompakt og lett. Inkludert batteriet veier AD200-blitsen kun 0,9 kg, noe som er imponerende lett for en såpass kraftig blits.

Ole Jørgen Liodden Godox AD360 AD200 blits

Selvportrett på 80º nord i 27 minusgrader

Godox Witstro AD200

Jeg brukte for det meste to stk. Godox AD360-blitser, og av og til også AD200. Den er ikke like kraftig som AD360, men ga meg likevel følelsen av studiolys. Med pære fungerer den fint sammen med en softboks, og jeg satte stor pris på det lette og kompakte designet. Jeg hadde planer om å bruke AD200 inni et UW-hus for undervannsfotografering i løpet av ekspedisjonen, men blitsen var akkurat litt for stor for Nikon SB-huset mitt.

Den kompakte konstruksjonen til AD200 gjør den enda mer egnet ute i felt, siden den er lettere å beskytte mot regn og snø. Det er ingen kabler eller batteripakker som kan ødelegges, og jeg opplevde ingen problemer med den i løpet av testperioden.

KONKLUSJON

Godox Witsro AD360 blistssytem er ikke bygget for utendørs bruk i all slags vær, men ved hjelp av værbeskyttelse fungerer det bra likevel. I løpet av tre måneder og tusenvis av bilder har jeg fått tillit til Godox-systemet, og den lette vekten var veldig behagelig. Det fungerte til og med i kuldegrader ned til -30º – og det syns jeg var imponerende. Så lenge du passer på at blitsen er tørr, vil den fungere godt ute i felten.

Det er et must å bruke AD360 og AD200 sammen med X1T fjernkontroll, slik at man kan få high speed sync, fleksibel blitskontroll og rask justering av enkeltblitser eller en gruppe.

Sammenlignet med andre bærbare blitssystemer har Godox AD360 og Godox AD200 en rimelig og overkommelig pris. Begge systemene er få tak i hos Japan Photo.

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *