CEWE Japan Photo Blogg

I Afrika med nye Nikkor 600mm f/4.0

Det er noen ting i livet man rett og slett ikke kan si nei til. For eksempel hvis du får en telefon direkte fra Nikon Japan med spørsmål om du vil være den eneste naturfotografen i verden som får teste deres betaversjon av det nye objektivet Nikon 600mm f/4. Hadde du sagt ja? Det gjorde Japan Photos ambassadør Ole Jørgen Liodden. Under kan du lese hva han har å si etter å ha testet objektivet i Sør-Afrika tidligere i år.

OJ49322

Gepard i Zimanga. Nikon D4S, 600mm/4.0, 1/640 sek, f/5.6, ISO 1600.

«I april hadde jeg den store gleden av å få prøve det nye Nikon 600mm f/4.0 E FL ED VR på en 10 dagers reise i Sør-Afrika. Som noen av dere sikkert vet, er jeg en dedikert naturfotograf, og mitt førstevalg av objektiv er Nikon 600mm f/4.0. Da Nikon ringte og spurte om jeg ville ha dette oppdraget, var det lett for meg å si ja.

I løpet av oppdraget tok jeg totalt 10 600 bilder med Nikon 600mm-objektivet. Alle bildene ble fotografert med et Nikon D4S-kamera, og de fleste av dem med en blenderåpning mellom f/5.6 og f/8.0 og en ISO mellom 100 og 3200 for å oppnå best mulig teknisk bildekvalitet. Her følger min testanmeldelse:

SKARPHET
En av de viktigste kvalitetene på et teleobjektiv er skarpheten. Jeg har alltid vært veldig tilfreds med bildeskarpheten på mitt «gamle» Nikon 600mm, men den nye versjonen tilbyr nå høy skarphet også i kantene. Jeg erfarte også at en større prosentandel av bildene mine ble knivskarpe enn med mitt «gamle» objektiv. For en fotograf så er krystallklare bilder nøyaktig hva vi streber etter (med mindre vi panorerer).

OJ4_6183

Afrikansk pingvin. Nikon D4S, 600/4.0, 1/5000 sek, f/7.1, ISO 640.

AF-HASTIGHET OG NØYAKTIGHET
AF-systemet i dette objektivet er meget raskt og pålitelig og fungerer utmerket med Nikon D4S-kameraet. Å følge fugler i flukt var helt problemfritt, og den generelle skarpheten var utmerket. Etter ti dagers fotografering med dette objektivet, kunne jeg konkludere med at en betydelig større andel av bildene mine ble skarpe sammenlignet med tidligere erfaringer. Jeg har ikke foretatt noen vitenskapelig undersøkelse på dette, men det er veldig tilfredsstillende å gå gjennom bildene etter en lang dag i felten og glede seg over skarpheten og bildekvaliteten. Selv det å fotografere flaggermus etter solnedgang var mulig, og også andre dyr som krokodiller om kvelden. (med fokuslys)
Nøyaktigheten er best når man bruker det sentrale AF-punktet, så jeg brukte som regel d9-innstillingen med det sentral AF-punktet valgt. Jeg prøvde også å bruke AF gruppeinnstilling, men følte meg mer komfortabel med d9-innstillingen.
Når man fotograferer direkte inn i sollyset er det fortsatt veldig utfordrende for AF-systemet å fokusere, men det var ikke overraskende.

OJ48933

Krokodille fotografert om natten. Nikon D4S, 600mm/4.0, 1/60 sek, f/7.1, ISO 8000.

VR-SYSTEM
VR-systemet er oppgradert med den nyeste teknologien. VR-ringen er fjernet og erstattet med en bryter. Etter min mening er det en forbedring. VR-ringen var et svakt punkt på det «gamle» Nikon 600mm-objektivet og det samlet støv og små sandpartikler.

Hovedinnstillingene for VR-bryteren er VR Normal og VR Sport. Jeg brukte objektivet i VR Normal-modus mesteparten av tiden. Denne innstillingen fungerte meget bra, og kan h vært en av årsakene til at den generelle bildeskarpheten var veldig høy på denne testfotograferingen.
VR Sport er en ren velsignelse for alle som panorerer motivene sine. Jeg er en av dem, og jeg satte pris på å kunne panorere med lukkerhastighet på mindre enn 1/10 sek og fortsatt få strålende resultater. For første gang noensinne har jeg vært fornøyd med å bruke VR når jeg panorerer med et Nikon 600mm-objektiv! Med mitt «gamle» objektiv måtte jeg enten fotografere raskere enn 1/100 sek eller deaktivere VR for å unngå «ghost»-effekt. Dette er en høyt verdsatt oppgradering fra det «gamle» Nikon-objektivet og svært anvendelig for panorering.

Cape Gannet

Kappsule – Cape Gannet. Panorering i 1/20 sek med Nikon D4S, 600/4.0, f/5.0, ISO 125.

MINSTE NÆRGRENSE
Den minste AF-nærgrensen er forbedret fra 4,8 m til 4,4 m, noe som utgjør omtrent 10 % forbedring. Dette er ikke en stor forandring, men det er bra for et 600mm-objektiv. (4,5 m på nyeste Canon 600mm-objektiv). Av en eller annen grunn er det likevel ikke mulig å bruke AF på nærgrensen, så jeg måtte benytte manuell fokusering de siste centimeter fram til nærgrensen i løpet av denne testfotograferingen. Dette er jeg vant til fra mitt «gamle» objektiv.

Wood sandpiper (Tringa glareola) in Zimanga, South Africa

Grønnstilk – Wood sandpiper (Tringa glareola) omtrent ved nærmeste AF-distanse. Nkon D4S, 600/4.0, 1/200 sek, f/7.1, ISO 1600

BAKGRUNNSBELYSTE MOTIVER
Jeg liker virkelig å fotografere dyrelivet i bakgrunnslys, og noe av det jeg var mest spent på var hvordan det nye objektivet presterte i bakgrunnsbelyste omgivelser. En av mine topp-3 årsaker til at jeg byttet fra Canon til Nikon i 2010, var den enestående kapasiteten Nikons teleobjektiver har i bakgrunnslys, takket være teknologien Nano Crystal Coating. Mitt «gamle» Nikon har vært storartet i bakgrunnsbelyste situasjoner, og den nye versjonen er enda bedre. Å fotografere rett inn i solen ga meg fantastisk bildekvalitet. Flares og/eller misfarging var lite synlig eller ikke synlig i det hele tatt. Det er noe jeg satte spesielt pris på med dette nye objektivet. Den nye solblenderen er også forbedret og gir bedre skygge.

 

OJ4_7755-2

Afrikansk pingvin fotografert i bakgrunnslys med Nikon D4S, 600/4.0, 1/1600 sek, f/6.3, ISO 640.

Cape Gannet

Kappsuler – Cape Gannets fotografert direkte mot sola uten forstyrrende flare. Nikon D4S, 600/4.0, 1/6400 sek, f/6.3, ISO 200.

VEKT
Det nye Nikon 600mm f/4.0 veier nå 3810 g, som er rundt 1 kg lettere enn den «gamle» versjonen. Den reduserte vekten var en ren velsignelse for meg, og jeg satte stor pris på det! Nå føles det mer som å bære et 300mm/2.8-objektiv og det er lettere å håndtere uten tripod. Mange fotografer vil være glad for denne forbedringen, særlig de med skulder- eller ryggproblemer. Objektivet føles også nå mer balansert, siden tyngdepunktet er forsiktig flyttet litt i retning objektivfatningen. Det er ikke sikkert andre fotografer vil merke forskjell, men etter å ha håndtert 600mm-objektiver i hundrevis av timer ute i felten, utgjør det hvert fall en forskjell for meg.

SOLBLENDER
Solblenderen er en halv cm lenger enn den gamle versjonen, og den utvendige diameteren er redusert fra 19,5 cm til 18 cm. Dette resulterer i bedre solbeskyttelse, og objektivet passer også bedre i kamerabagen. Dermed vil det bli lettere å få plass til objektivet i håndbagasjen for de av dere som tar med kamerautstyr på flyreiser.

Solblenderes svake punkt festesystemet, mener jeg. På mitt «gamle» objektiv har jeg ødelagt skru-fatningen to ganger siden 2010 på grunn av røff bruk, sjøsprut etc. Festesystemet er ikke endret på den nye versjonen (i hvert fall ikke på beta-versjonen). I løpet av testperioden falt solblenderen av en gang, og det er ikke er gøy hvis du mister den i sjøen.

Nikkor 600mm

Nikkor AF-S 600mm f/4E FL ED VR

STATIVFESTE
Stativfestet på objektivet har fått nytt design og er flyttet nærmere kameraet. Jeg opplever dette som en forbedring sammenlignet med den eldre versjonen. Ved å flytte vekten og stativfestet litt bakover, føles objektivet mer balansert og lettere å håndtere. Stativfestet har også mer gummi og avrundede kanter nå, så det kjennes bedre å bære objektivet omkring.

FOTOGRAFERING MED 1.4X TELEKONVERTER
På mitt felt behøver jeg av og til telekonverter når jeg fotograferer små fugler eller dyr fra langt hold. Med mitt «gamle» Nikon 600mm-objektiv bruker jeg Nikon 1.4X III Extender med fine resultater, særlig når jeg blender ned til f/7.1. Med Nikon 2.0X III Extender må jeg blende ned til f/11 for å få god bildekvalitet, men det er fortsatt ikke 100 %. Så jeg bruker 1.4X Extender jevnlig når jeg fotograferer, mens 2.0X Extender bruker jeg sjelden.

For testfotograferingen med nye Nikon 600mm f/4.0 l hadde jeg bare tillatelse til å bruke 1.4X III Extender, og bilderesultatet med denne konverteren var imponerende. AF-systemet jobber en tanke mer langsomt, men fortsatt raskt nok til å følge dyr i bevegelse. Når jeg blender ned til minst f/5.6 (vanligvis f/5.6 eller f/7.1) er bildekvaliteten med Nikon 1.4X Extender virkelig bra.

OJ49719

Villhunder fotografert med Nikon D4S, 600/4.0 + 1.4X Extender, 1/800 sek, f/7.1, ISO 3200.

FORBEDRINGER
Mitt totale inntrykk av dette nye teleobjektivet er meget godt, og det er vanskelig å finne noe som helst å mislike. Den optiske kvaliteten er eksepsjonell, AF-systemet raskt og pålitelig og VR-systemet er oppgradert til et nytt nivå. Så er det da noe som i det hele tatt kan forbedres på dette fantastiske objektivet? Mitt svar er ja. Ingen store ting, men jeg ønsker likevel å påpeke dem:

1. Solblenderens festesystem synes jeg er det svakeste punktet og den burde designes på nytt. Det er nok særlig skruene i bajonettfestet som kan bli rustne og upålitelige etter få år med aktiv bruk, særlig i nærheten av saltvann. Noen ganger er det også vanskelig å få festet solblenderen godt nok, noe som kan resultere i at den faller av.

2. Implementering av en funksjon for AF-Range er min sterkeste anbefaling for forbedringer – eller mer presist: kommunikasjonen mellom kamera og objektiv. AF-Range er en funksjon hvor fotografen kan velge den nærmeste og fjerneste distansen for AF å jobbe innenfor. På dette objektivet er det nå bare mulig å velge to slike innstillinger: 4,4 m til uendelig (FULL) eller 10 m til uendelig. I mange situasjoner ville det vært flott å kunne begrense AF-Range mer spesifikt og tilpasse det til hver fotografering som 10-50 m, 15-25 m eller hvilken range man nå foretrekker.
Bryteren på objektivet kunne hatt to-tre flere innstillinger, eller aller helst burde AF-Range være inkludert i den egenkomponerte menyen på kameraet for nøyaktig innstilling av nær- og fjernfokus. Med AF-range innstillingene i kameraet ville man hatt mulighet til å tilpasse AF-range for hvert enkelt av AF-objektivene.

AF-range er allerede tilgjengelig i Sony A99-kameraer (og muligens i andre også) og det burde ikke være noe problem å implementere dette i Nikon-kameraer også. Denne funksjonen vil føre til raskere AF-følgefokus, siden det aktive AF-området kan reduseres. Og enda viktigere – AF-range vil gjøre det mulig å følge objekter foran en bakgrunn med store kontraster. Etter min mening burde AF-range være av høy prioritet og bli implementert i Nikons fremtidige AF-system (firmware-oppgradering).

3. Av en eller annen grunn lager VR på det nye objektivet mer lyd enn den på mitt «gamle» objektiv. Lyden er ikke irriterende mens VR jobber, men hver gang den stopper kommer det et «klikk» som jeg synes er alt for høyt. Når man fotograferer fugler og dyr som er ekstra sky, så kan denne lyden være nok til å skremme dem vekk, og i slike situasjoner vil det være bedre å deaktivere hele VR-systemet. Jeg håper denne «klikke-lyden» bare gjelder beta-objektivet som jeg testet. Selv om dette er en liten sak, så er det viktig at profesjonelle teleobjektiver er så lydløse som mulig.

4. Når autofokusen treffer ytterkantene av fokusdistansen, lager den en lyd som er mer bråkete enn jeg er vant til på mitt «gamle» 600mm. Dette er en lignende sak som nevnt i punkt tre, og de fleste fotografer ville sannsynligvis ikke lagt merke til det. Det kan hende dette er en liten ulyd som bare finnes i beta-versjonen. Det håper jeg å kunne finne ut snart.

Dette oppdraget var både veldig interessant og veldig artig, og jeg vil rette en stor takk til Nikon som valgte meg til å gjøre denne testen!»

Ole Jørgen Liodden

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *