CEWE Japan Photo Blogg

Drømmen om Antarktis

Reisebrev fra naturfotograf Ole Jørgen Liodden

Antarktis er et av de beste stedene å besøke som naturfotograf. Med flott landskap, mengder av pingviner, is og fint lys er dette den ultimate naturopplevelsen.

Mitt første møte med Antarktis var i februar 2006. Siden den gang har jeg vært fire ganger på den antarktiske halvøy og fem ganger på subantarktiske øyer sør for New Zealand og i det sørlige Atlanterhavet. Rett før jul 2014 reiste jeg på nytt nedover til Antarktis. Denne gangen som arrangør for en ekspedisjon med WildPhoto Travel, hvor vi hadde leid en hel båt for bare fotografer. En mektig opplevelse!

Magisk natt

Sommer i Antarktis
Det første som slår en med Antarktis er at det ikke er så kaldt som mange kanskje tror. Fra november til mars er det sommer der, og ned mot Polarsirkelen er temperaturen sjelden under fem minusgrader, men med litt vind kan det fort bli kaldt nok likevel. For norske vikinger er det imidlertid bare som en varm vinterdag å regne, og helt uproblematisk.

En annen ting som kan virke underlig er at fugler i det hele tatt kan finne på å hekke under såpass røffe forhold. Med om lag null grader i vannet og rundt det samme i luften er det ikke akkurat drømmeforhold for å holde varmen på eggene. Men pingviner og andre fugler som holder til her klarer dette oppsiktsvekkende godt, og det er utrolig fascinerende å se hvor godt de er tilpasset dette klimaet.

Adeliapingviner

Adeliapingviner

Leopardsel

Nærkontakt med leopardsel

Det spesielle lyset
Det er alltid viktig å komme seg tidlig opp for å fotografere mens det flotte oransje morgenlyset er tilgjengelig. Kveldslyset i Antarktis er også veldig vakkert. Siden man er nord for Polarsirkelen blir det natt noen få timer, men lyset kan fortsatt være magisk selv om sola dupper under horisonten. Fordelen med en dedikert fototur er å kunne gå i land før frokost, allerede ved soloppgang, noe som jeg aldri tidligere har opplevd på mine turer til Antarktis når det er vanlige turister med. Det var helt fantastisk å fotografere under optimale lysforhold, noe som også ble synlig i bildene som vi tok. Hos turdeltakerne var det stort sett bare store glis å se hele tiden, og det varmer godt for en arrangør og guide.

Kamera og objektiver
Av fotoutstyr valgte jeg å ta med 600mm for å få tette utsnitt og duse bakgrunner. Mange vil si at alt over 200mm er unødvendig i Antarktis siden de fleste fugler er tamme, men jeg liker å velge det fotoutstyret som gir meg de bildene jeg drømmer om. 70-200mm, 24-70mm og 14-24mm er også svært anvendelige objektiver, og de inkluderer mer av omgivelsene. I tillegg brukte jeg 24mm f/1.4 og 85mm f/1.4 som jeg synes gir spennende duse bakgrunner og liten dybdeskarphet på full blenderåpning. Som Nikon-bruker hadde jeg med D810 og D4S, som begge er fantastiske kameraer med raskt AF-system, overlegen bildekvalitet og som tåler ekspedisjonsbruk. Lee-filtersett, blits og stativ hører også med til grunnutrustningen for slike turer.

Ringpingviner

Ringpingviner

Under vann
På denne turen satset jeg også mye på undervannsfotografering. Vi hadde ordnet et opplegg for snorkling, og i løpet av den to uker lange ekspedisjonen var jeg mer enn 25 timer ute i det kalde vannet. Med skikkelig utstyr holdt jeg meg varm og tørr hele tiden, og kunne konsentrere meg om fotografering av pingviner og leopardsel under vann. Tre av dagene fikk vi nærmøter med leopardsel, og det var stort! For alle undervannsopptakene brukte jeg Sea&Sea-hus, en 240mm superdome og to Inon-blitser. Dette oppsettet gir veldig bra bildekvalitet sammen med Nikon D800-kamera, som for øvrig fungerer svært godt til undervannsfotografering.

Bli med på ekspedisjon
Hvis man vil reise på en dedikert fototur til Antarktis så er det ikke mange valgmuligheter du har som fotointeressert. De fleste båtene er alt for store (mer enn 100 passasjerer), og svært få operatører kjører rene fotoekspedisjoner. Gjennom norske WildPhoto er det derimot mulig med et skikkelig opplegg for fotografering. Min neste tur til pingvinland går til Sør-Georgia og Falklandsøyene i begynnelsen av november, og det er fortsatt plass til noen flere fotografer på dette opplegget hvis du vil bli med meg på fotoekspedisjon.

Magisk lys

Unike lysforhold

 

Hoppe i sjøen

En pingvin vurderer om han skal hoppe i sjøen

Bilder og tekst:
Ole Jørgen Liodden
www.oleliodden.com
E-post: post@naturfokus.no
Facebook
Instagram

 

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *