CEWE Japan Photo Blogg

Bak linsa: Naturfotograf Even Agerup

Even Agerup er en dreven fotograf med en stor forkjærlighet for naturen. Han har holdt på med naturfoto i 13 år, men med et profesjonelt øye i 5-6 år. Sammen med samboeren driver han Agerup Foto, hvor de blant annet tilbyr moskus-workshop for både amatører og proffe fotografer. I 2013 vant han prisen for årets unge nordiske naturfotograf, og i år vant han 1.plassen i kategorien «pattedyr» under Natur & Foto-dagen 2019. Vi har tatt en prat med han om det å jobbe med foto ute i naturen, og selvfølgelig om prisen han vant!

Foto: Even Hønsen Agerup

Naturen har alltid vært en stor interesse for Even. Han har vokst opp med jakt og fiske, hatt naturen tett på og opplevd mange fine øyeblikk i ute i det fri.

– Da jeg var 10-11 år ble jeg bitt av fotobasillen. Jeg hadde store planer om å fortsette med jakt, men det forandret seg raskt. Med årene ble det mindre og mindre jakt, og mer og mer foto. I dag er det kun foto!

For Even har fotograferingen alltid handlet om å fange øyeblikk i naturen, helst uten påvirkning av menneskelig aktivitet, altså naturlig adferd. Og da er man nødt til å være så lite synlig som mulig.

– Derfor er kamuflasje ekstremt viktig for meg som fotograf. Da kan jeg være tilstede, men usynlig!

Men hva er det som gjør naturfotografering spennende?

– Uansett hvor mye man planlegger vet man aldri hva som skjer. Ting kan forandre seg, lyset kan bli enda bedre enn først antatt og motivene kommer på rekke og rad! Andre ganger kan det skje nesten ingenting. Men jo mer du er ute, jo mer ser du, og det er det som gjør det så utrolig spennende!

Foto: Even Hønsen Agerup

Og hva er det aller beste med å jobbe ute i naturen?

– Det beste er når man er tilstede og glemmer alt rundt seg. Hvis jeg lar mobilen ligge i lomma, og forsøker å lytte og se er det utrolig hvor fort tiden flyr!

Fotograferte seg til seier
Even bor nå i Dovre, en naturperle med ikonisk fjell og storslått kulturlandskap perfekt for å ta flotte bilder. Og det var også her vinnerbildet i kategorien «pattedyr» under Natur & Foto-dagen ble tatt.

I kuldegrader og med sterk vind i ryggen fotograferte Even seg til seier. Bildet var av en fjellrev under det første snøfallet på Dovrefjell.

Vinnerbildet i kategorien «pattedyr» under Natur & Foto-dagen 2019.
Foto: Even Hønsen Agerup

– Det var kraftig vind og snøfokk i luften, så autofokusen jobbet konstant! Lavt perspektiv for å gjøre det enda vanskeligere, men når fokusen først satt så ble det virkelig gull! Det var ikke mer enn minus fem grader, men med 25 sekundmeter vind blir det betydelig kaldere. Det var en kort og svært kald, men svært effektiv fotoøkt!

Premien ble delt ut av CEWE Japan Photo, og var et gavekort på CEWE Bildeprodukter til en verdi av 10.000,-. Og Even har allerede bestemt seg for hva han skal bruke det på.

– Gavekortet skal gå til å bestille mine aller beste motiv og bilder på alu-plate. Jeg vil også forsøke å selge dem til butikker med mye veggplass. Det passer alltid godt med noen store dyremotiv på alu-plate!

Se flere bilder tatt av Even Agerup på hans instagramprofil @even_agerup

Om forfatter Vis alle innlegg

Monika

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *