Japan Photo Blogg

Bjørn-Magne tester Wacom Cintiq Companion 2

Noen gang hatt lyst til å prøve Wacom Cintiq Companion 2?  Les Bjørn-Magne Stuestøls grundige og inspirerende anmeldelse!

jp-companion

Deadline på fredag, men vil heller ligge i gresset i Frognerparken? Ikke noe problem (så lenge batteriet varer da)!

En ny kreativ følgesvenn: Wacom Cintiq Companion 2
Jeg husker den første gangen jeg så en Wacom Cintiq mens jeg jobbet som multimedialærer rett etter årtusenskiftet. Jeg og flere av elevene mine hadde enkle tegnebrett som ble brukt flittig, men stoltheten forsvant fort og ble erstattet av en enorm misunnelse da vi kom over filmklipp fra Pixar som viste 3D-animatørene tegne på enorme Cintiq-skjermer.

Cintiq ble fort et navn av drømmer hos flere av oss, og vi ville sitte og stirre på prislistene på nettbutikkene med et vagt håp om et mirakel om at prisen skulle komme ned på noe lavere enn en god bruktbil.

Men for de fleste av oss ble det med drømmene, og vi fikk «klare oss» med vanlige tegnebrett som Wacom Intuos-serien – som i seg selv er bra og nøyaktige tegnebrett, men de var ikke Cintiq…

Men Wacom kjenner sine trofaste og kreative disipler. Og som gudene i antikkens Hellas stiger de noen ganger ned blant oss dødelige og bringer med seg en guddommelig gave som lar selv de mest ordinære av oss smake storhet!

Er Companion 2 et tegnebrett eller en PC?
Det som skiller Companion 2 fra mange av de andre Cintiq-modellene, er at den ikke bare er en ekstern skjerm som du kobler til en PC eller Mac for å tegne på. Companion 2 er en hissig Tablet PC som kjører en fullversjon av Windows 8.1.

Har du en kraftig arbeidsstasjon eller bærbar PC som du ønsker å koble Companion 2 til, vil signalene og informasjonen fra disse overstyre tegnebrettets eget innhold, og tegnebrettet vil fungere som en ekstern skjerm som du kan tegne på.

Men skal du i et møte eller ut på reise er det bare å koble fra, ta bena fatt og fortsette å tegne som om ingenting er forandret.

jp-stativ

Companion 2 sitt støttestativ som kan vippe tegnebrettet opp i tre forskjellige stillinger.

Spesifikasjoner og annet teknisk for de interesserte
Med all ny maskinvare er alltid det store spørsmålet for potensielle kjøpere: Hva får jeg i form av ytelse og komponenter etter at bankkortet har gått varmt i betalingsterminalen?

Med den nye Companion 2-generasjonen viser Wacom at de tar den kreative industriens mangfold på alvor, og introduserer fem forskjellige modeller slik at man kan velge den som passer best for ens behov og lommebok.

Denne testen er basert på Premium-modellen, som har en 256 GB SSD harddisk, 8 GB DDR3 minne, Intel Core i7-4558U (3,2GHz) prosessor og et Intel HD Graphics 5100 skjermkort.

Spesifikasjonene på de andre versjonene varierer med harddiskstørrelse på 64-512 GB, 4-16 GB i minne, og Intel i3-i7 prosessor på 1,7-3,2 GHz. For de særdeles kresne tilbyr Wacom en Enterprise-versjon som kan tilpasses den individuelle kundens ønske, og da er det bare fantasien og eventuelle Lottogevinster som setter grenser.

Tegnebrettet har en 13,3 tommers skjerm med en oppløsning på 2560×1440 piksler. Tegnebrettets største styrke er de 2048 trykkpunktene som gjør tegneopplevelsen veldig nøyaktig! Skjermen støtter også multi-touch, noe som gjør at man kan bruke fingrene til å zoome og i enkelte programmer rotere og panorere.

Den har den tre USB3-porter, støtter MicroSD- og SDHC-minnekort, har doble mikrofoner og webkameraer (2 MP HD foran og 8 MP HD bak) og to 1,5 watt høytalere. Den leveres med Windows 8.1, men kan kobles til både PC og Mac via HDMI og USB.

Dimensjonene er 37,4×24,8×1,5 cm, den veier 1,7 kg, og har en solid og god konstruksjon som gir følelsen av kvalitet og gjennomtenkte ideer. Den ligger veldig godt i fanget når man jobber, og er enkel å ta under armen eller baggen for å transportere rundt.

Batterilevetiden er på rundt 4,5 timer (veldig avhengig av hvor mye du presser maskinen), men det har vært mer enn nok kapasitet for å holde meg i ressurskrevende arbeid mens jeg har sittet ventende i bilen på forskjellige parkeringsplasser i Oslo-området. Ladetiden er på rundt to timer for fullt batteri.

Men et lite obs til alle viftestøy-sensitive: Noen vil føle at vifta kan begynne å dure litt vel høyt når brettet blir presset i ytelse, men det er veldig individuelt på hvor plagsomt folk syns dette er. I mitt tilfelle var nok min kone mer irritert over dette enn jeg.

Greed is good! Hva er det som følger med?
I bytte mot en neve dollar får man altså en liten hissigpropp av et tegnebrett, men det ligger i menneskets natur å ønske mer. Hva annet enn selve brettet er det som følger med?

Ettersom vi snakker om et tegnebrett, er det opplagt at en tegnepenn er inkludert, men det følger også med ni ekstra pennespisser og en oppbevaringsboks for disse.

Strømkabler er et annet opplagt tilbehør, USB-/HDMI-kabler for å koble tegnebrettet til PC eller Mac samt en pussefille for å vedlikeholde og rense skjermen for ostepopfingre.

Det følger også med et vippebrett som kan vippe opp tegnebrettet i tre forskjellige stillinger og en praktisk reisemappe med plass for tegnebrettet, pennen og en ekstra lomme som kan inneholde kabler, notater eller hva annet man ønsker å ha med på tur.

Ytterligere tilbehør som Bluetooth-tastatur og mer spesialiserte penner kan kjøpes ved siden av hvis ønskelig.

jp-drage

Lek med Brush Tool i Photoshop, en veldig nøyaktig og tilfredstillende opplevelse!

Pennen er mektigere enn sverdet!
Jeg var en dem som aldri helt klarte å overføre følelsen av å tegne på papir til å tegne på tegnebrett. Jeg var alltid avhengig av håndtegnede skisser som var scannet, eller brukte lang tid med å grovskisse, renskisse og til slutt rentegne. Jeg fikk aldri helt til synkroniseringen mellom å stirre rett frem på en skjerm mens hånd og penn opererte utenfor synsfeltet. Spenningen var derfor stor da jeg begynte å tegne rett på Companion 2-skjermen, og det tok ikke lang tid før papirfølelsen kom snikende.

Synkroniseringen mellom øyne og penn gjorde at å tegne med Companion 2 gikk overraskende lett, og det trengtes bare et par testillustrasjoner for å få følelsen innarbeidet i hånden og den gode gamle papirfølelsen kom snikende inn som en gammel god venn for hver illustrasjon. Den første tegningen ble litt vimsete med rare proporsjoner og krevde noen raske proporsjonsskisser i bunn som utgangspunkt for å tegne etter. Men gradvis ble hjelpeskissene vagere og vagere, før jeg kunne hoppe over skissene og gå rett til å rentegne uten problemer.

Det høye antallet trykkpunkter på skjermen gjør at pennen er veldig nøyaktig i registreringen av pennebevegelsene, hvor hardt man trykker og i enkelte tilfeller hvordan pennen er tiltet. Dette gjør digital illustrering og maling i for eksempel Adobe Photoshop eller Corel Painter veldig allsidig og lett å få til med et bra resultat.

Også fotoredigering og -manipulering gikk lettere og raskere, mye hjulpet av at mange av Photoshop sine manipuleringsverktøy er penselbaserte.

Men det er ikke bare som et rent penne- eller penselverktøy Companion 2 gjør en bra jobb. Mye av mitt arbeid gjøres som vektorgrafikk i enten Adobe Illustrator eller Flash, og da gjerne med Pen Tool. Dette er et verktøy som krever presisjon i plassering av de aktuelle punktene, og noen ganger også justering av strekene – prosesser som jeg har foretrukket å bruke musen til tidligere. Men ved å hele tiden trykke på skjermen følte jeg at hastigheten og flyten på tegningen gikk mye fortere ettersom øye-hånd-koordineringen nå var blitt såpass innarbeidet at punktene ble plassert nøyaktig der jeg ønsket dem.

Det samme gjaldt for andre Adobe-programmer som ikke er penselbaserte, slik som videoredigeringsprogrammet Premiere og layoutprogrammet Indesign.

jp-flash

Varierende arbeidsoppgaver i Adobe Flash: Tegning, fargelegging, justering og animering; Companion 2 gjorde dem alle!

En knapp, en knapp, mitt Kongerike for en knapp!
Ved siden av presisjonen av å tegne med pennen, er Companion 2 sine 10 programmerbare knapper veldig velkomment for økt effektivisering. Med unntak av Windows-knappen, kan de resterende 10 knappene på siden av tegnebrettet programmeres med forskjellige snarveier til ofte brukte verktøy, menyvalg eller knappekombinasjoner. Disse knappene kan også tilpasses til hvert enkelt program, noe som gjør at man ikke må inngå noe kompromiss og bare velge standard snarveier som CTRL ALT, SHIFT, etc. Skulle det være behov for enda flere snarveier, tilbyr også Wacom funksjonen Radial Menu: En hurtigmeny som lar deg legge inn ytterligere åtte snarveier.

Problemet med alle snarveiene ble til slutt å huske hvilken som var til hvilket program, da noen felles verktøy eller funksjoner ikke alltid var like prioriterte i alle programmene og fikk litt varierende plassering etter nytte og bruk. Men når det er sagt, utakknemlig som jeg er, skulle jeg gjerne ønsket en ekstra knapp eller to. Noen blir bare aldri fornøyde…

All work and no play makes Jack a dull boy…
Vi sitter altså med en liten effektiv hissigpropp av et tegneredskap, men hva om man trenger en pause eller er så rik at man bare skal ha det dyreste nettbrettet på markedet for å skryte overfor venner og bekjente?

Man sitter med et fullt fungerende Windows-brett, som ved siden av bruk av pennen, også støtter multi-touch med fingrene. Dette gjør at brettet fungerer veldig bra også til det meste av dagligdagse gjøremål som surfing, filmtitting, Youtube, nettbank, mail og meldinger. En fordel tegnebrettet har over andre standard nettbrett, er at om du bruker pennen, vil du kunne navigere gjennom nedtrekksmenyer og andre rollover-knapper i nettleseren, noe generelle multitouch-brett ikke har noen mulighet for å gjøre.

Det tok ikke lang tid før tegnebrettet tok over funksjonen som generell surfemaskin, og mitt gamle og trofaste nettbrett har blitt stående ubrukt og støvende i bokhylla.

Det innebygde Windows-tastaturet for touch-skjermer fungerer helt greit, men tastene er tidvis akkurat for små for pølsefingrene mine, og nå og da trykker jeg på feil tast. Men problemet er ikke større enn at denne anmeldelsen er skrevet på skjermtastaturet.

De små doble høyttalerne gir ingen uforglemmelig lydopplevelse, men lydkvaliteten og volumet er bra nok for Yotube eller litt bakgrunnsmusikk mens man jobber og diller med noe annet i huset.

Men det var på et punkt tegnebrettet fikk uventa problemer: Å se Youtube-filmer via Facebook eller om man scrollet opp og ned i nettleseren hvis man så filmklipp hos NRK Filmpolitiet. Dette førte til at lyd og bilde mistet synkroniseringen, og bildene begynte å hakke og hoppe frem og tilbake. Det merkelige var om man så det samme klippet direkte i Youtube (gjerne i full HD og fullskjerm), ville den ikke ha noen problemer.

Et annet problem som inntraff en sjelden gang hvis jeg brukte fingrene veldig mye for surfing, var at pennen ble deaktivert, og maskinen måtte restartes. Men dette skjedde kun et par ganger, og skyldes antagelig dårlig kommunikasjon mellom driver og Windows.

jp-illustrator

«There are those who call me… Tim?» Bruk av Pen Tool i Adobe Illustrator gikk fort og effektivt

He shoots, he scores!
Etter å ha (mis)brukt Companion 2 på daglig basis over lengre tid med tung grafisk jobb og en og annen triviell fjasing på nettet, hva er den endelige dommen? Ville jeg ha kjøpt meg en selv? Uten å nøle: JA!

Over halvparten av jobben jeg gjør under kreativ produksjon er å tegne og fargelegge, og her har Companion 2 vist seg å gjøre prosessen mye mer effektiv og tidsbesparende, samtidig som den har åpnet for nye muligheter for eksperimentering og utvikling. Også den andre halvparten av jobben, som hovedsakelig består av animering og knoting med plassering av elementer, gjør maskinen vel så bra som en standard PC og mus, ofte til og med bedre.

Maskinvaren har vært mer enn sterk nok ytelsesmessig for å gjøre jobben jeg har krevd av den (2D-animasjon, videoredigering, illustrasjon og fotoredigering), og det har aldri vært behov for å ha den tilkoblet en kraftigere PC for økt ytelse.

Størrelsen er god å jobbe på, og vekta gjør at det ikke er noe problem å bære den rundt eller ha den på fanget. På sett og vis ble store deler av testen gjort i sofaen i stua, noe som gjorde at jeg kunne både jobbe med prosjektene mine, samtidig som at jeg var sosial med min bedre halvdel. Bortsett fra at den sosiale delen fungerte bedre i teori enn praksis ettersom jeg ble helt oppslukt av å jobbe… Men tanken var nå god.

Jeg vil anbefale Companion 2 til alle som jobber med illustrasjon, digital maling, bildebehandling eller andre programmer som er tungt pensel-baserte, og som vil ha et tegnebrett som kan tas med rundt omkring. Enten som en reise-/møte-PC mens en kraftigere primær-PC står igjen på kontoret, eller eventuelt som et rent alternativ til standard bærbare PCer.

Selv har jeg virkelig forelsket meg i Companion 2 og er overbevist om at så lenge jeg kommer til å fortsette å ha behov for å jobbe med et tegnebrett og ikke trenger en monster-PC, kommer jeg til å holde meg til Companion-serien.

Vi er virkelig blitt følgesvenner!

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *