Japan Photo Blogg

Kameraet som fikk egen kunstform

Da en gruppe studenter kom over et rart, lite apparat i en fotosjappe i Praha i 1991, var det starten på Lomo-kameraets renessanse. Kameraet var analogt og gammeldags i bruk, tungt og kompakt og med kun manuelle funksjoner. Studentene ble nysgjerrige og kjøpte kameraet, og da de framkalte bildene oppdaget de at resultatet ble helt annerledes enn alt annet de hadde sett.

Meadow landscape at sunset

Lysflekker og fargestriper oppstår ofte

 

Kameraets lave byggekvalitet og objektivets enkle konstruksjon førte til effekter som lyslekkasje, vignettering og varierende skarphet. Bildene som trådte fram i mørkerommet holdt derfor ikke noe høyt teknisk nivå, men hadde et særegent og unikt preg som kunststudentene straks ble begeistret for. Raskt dannet de foreningen «Lomographic Society International» og lagde utstilling av bildene som ble tatt, og slik spredte begeistringen seg i høy hastighet.

Det lille fotoapparatet stammet fra en fabrikk i St. Petersburg, men var ikke lenger i produksjon. De få gjenværende eksemplarene ble snart funnet og kjøpt opp i hele Europa. Etter innstendig oppfordring fra studentene ble produksjonen imidlertid gjenopptatt. I dag selges de i en rekke ulike varianter med forskjellig tilbehør, og entusiastiske lomografer finnes i hundretusenvis over hele verden.

iStock_000044437884_Large

Karakteristisk vignettering

Sonnenschirm

Retroaktige fargetoner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hensikten med lomografisk stil er å bruke dette som en utfordring til å skape bilder med originalt og kunstnerisk uttrykk. Fotograferingen skal være spontan og kreativ med lite hensyn til det tekniske – øyeblikket og uforutsigbarheten skal bestemme resultatet. Bildene har det typiske sjarmerende retropreget med høy kontrast, mykt fokus og overmettede fargetoner. På lomography.com finnes det tusenvis av bilder til inspirasjon. Der finner du også The 10 Golden Rules of Lomography.

Klikk her for å se Japan Photos utvalg av lomografiske kameraer og tilbehør.

Summer landscape

Typisk lomografisk fargemetning

 

Lomography-LC-A+-01

Lomo-kamera

lomoinstant_san_remo_with_lenses

Polaroidutgave med ekstra objektiver

 

               

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *