Japan Photo Blogg

Et lite stykke fremtid

Med en fascinerende måte å produsere ting på, evne til å lage objekter det før var umulig å fremstille og med en aldri så liten touch av science fiction: Nå er 3D-printere på full fart inn på skrivebordene til folk flest.

barwarephotoGear

3D-printing er har faktisk vært en realitet helt siden 1980-tallet, skjønt lenge var det bare noe de mest interesserte kjente til. De seneste årene har utviklingen tiltatt med eksploderende hastighet og mye tyder på at det bare er begynnelsen vi ser enda. Teknologien vil sannsynligvis innebære et helt nytt kapittel for produksjon generelt, i den grad man faktisk kan printe ut det som tidligere har vært alt for komplisert, tidkrevende eller dyrt å lage. Og det er lett å tenke seg at en slik printer snart kan bli et helt vanlig syn i de fleste hjem.
ekocycle_launch_pic_0
Tenk når oljeplattformer og romstasjoner kan printe ut sine egne reservedeler i steden for å vente på en bestilling langt borte fra, eller når tannproteser og hofteimplantat kan tilpasses og skrives ut på stedet. Tenk når optikeren kan printe ut nøyaktig det brilledesignet du ønsker deg i perfekt passform. Eller hva med et 3D-printet hus?

Dette er ikke bare ideér for framtiden, det er delvis tatt i bruk allerede. Matindustrien har begynt å anvende tenkologien for å lage intrikate mønstre og figurer i sjokolade. Moteverdenen printer ut prototyper på klær, sko, og vesker som kan testes ut før det settes i gang med kostbar produksjon, og i fjor lanserte Koenigsegg en bilmodell delvis bygget av 3D-printede komponenter.

De brukervennlige modellene beregnet på hjemmebruk krever lite kompetanse og er typisk på størrelse med en middels pappeske. Mens de mer avanserte maskiner kan benytte mange materialer, så printer de enklere modellene ofte i ABS- og PLA-plastikk og nylon – foreløpig. Førstnevnte er forøvrig det samme som brukes i Legoklosser.

Men hva skal egentlig vi vajewelrynlige folk bruke det til da, vi som ikke er utpreget datakyndige og som hørte om 3D-printing for første gang for få år siden? Kanskje trenger du et nytt linsedeksel eller stativ til iPaden? Lag et smykke til jentungen eller togskinner til poden. Før du vet ordet av det har du bruk for en duppedings eller erstatningsdel som ikke er å få tak i noe annet sted. Lag den selv da. Eller hva med sjakkbrikker, pepperkakeformer, kaffekopp, mobildeksel, verktøy, legoklosser, juletrepynt, karabinkrok, eggeglass eller tversoversløyfe?

Har du denne kan du enkelt ta bilde av gjenstander du ønsker å printe ut, og syns du det er gøy å leke deg med software så kan du uvikle ditt eget design. Om det ikke frister så mye å gjøre det selv, så finnes det massevis av ferdige maler som du kan laste ned. Sjekk for eksempel Thingiverse.

Japan Photo selger printere av typen 3D Systems CubePro. Utvalget vårt finner du her.

 

braceletshearts

 

               

Om forfatter Vis alle innlegg

Silje

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *