Japan Photo Blogg

Naturfotograf Ole Jørgen Liodden har testet Nikon D810

Ole Jørgen Liodden er JapanPhoto Ambassadør og jobber på heltid med naturfotografering og fotoekspedisjoner til Svalbard, Antarktis og Galapagos. Han har mottatt et titalls internasjonale priser for sine bilder, der i blant vinner av BBC WPY 2012, og har tidligere både være Canon ambassadør og Nikon ambassadør. Utstyret Ole Jørgen bruker og tester blir ofte eksponert for røffe forhold under diverse fotoekspedisjoner.

Liodden i felten

Foto: Roy Mangersnes

Instagram: ojlwildphoto – Facebook: OleJorgenLioddenWildPhoto

 

 

 

I slutten av juli hadde jeg gleden av å motta det nye Nikon D810 kameraet akkurat i tide for sommerens tredje fotoekspedisjon til Svalbard. I løpet av 10 dager og 4000 eksponeringer under tildels røffe forhold fikk kameraet testet seg skikkelig. Nedenfor kommer en kort oppsummering av mine første erfaringer med kameraet.

Førsteinntrykket

D810 ligner unektelig på D800 / D800E, men er litt tykkere i grepet og det er litt endringer på AE-L/AF-L og AF-On knappene bak. I hånden er D810 bedre å holde i enn D800, i hvert fall hvis man ikke har små hender. Eneste ulempen med dette er at D810 ikke passer inn i spesialtilpassede undervannshus etc. som er lagd for D800 / D800E kameraer, noe som er litt dumt. Førsteinntrykket er at det ser ut som et D800 / D800E kamera med små visuelle endringer. Men ikke la deg lure – innsiden er fornyet og forbedret!

liodden d810

Isbjørn i snødrev – D810 fungerte godt under røffe arktiske forhold, som her i sludd og bølgeskvulp.
Nikon D810 med 70-200/2.8, 1/20 sek, f/11 og ISO L0.3 (ISO 31)

Værtetting

I fjor på en tilsvarende fotoekspedisjon til Svalbard tok jeg «livet» av et D800-kamera som kort tid etter ble kondemnert, og jeg var litt spent på om D810 skulle overleve ferden. Jeg liker ikke å holde igjen og være forsiktig med fotoutstyret jeg bruker i mott virke, og i sludd, regn og sjøsprøyt brukte jeg D810 og D4S kameraene side om side. Etter 10 dager var D810-kameraet like funksjonelt og helt, og tålte turens strabaser med glans.

Liodden D810 5

Storkobbe på is – Førsteinntrykket av Nikon D810 er veldig bra, med svært tilfredsstillende bildekvalitet!
Nikon D810 med 85/1.4, 1/1250 sek, f/1.4 og ISO L0.3 (ISO 31)

Bildekvalitet

Jeg er bortskjemt med bildekvaliteten til Nikon D800, og forventningene til D810 var derfor store. Siden D810 ikke har noe low pass-filter over sensoren er dette nye kameraet mest likt D800E. Skarpheten i bildene er det beste jeg har sett fra noe DSLR-kamera, noe man spesielt ser ved 100% visning av bildene. Dynamisk omfang og fargedynamikk er svært bra, noe som også vises på DxOmark.com sin rating av kamerasensorer. Her får Nikon D810 hele 97 poeng, og er ny leder i «sensor-racet». I praksis er bildekvaliteten ekstremt bra, og det er lite man kan utsette på bildefilene selv for de aller mest kravstore fotografene eller bildekjøperne.

Fortsatt er bildesensoren på 36,3 Megapiksler, og ennå er det en gåte for meg hvordan Nikon klarer å tyne ut så bra bildekvalitet på en så stor bildesensor.

ISO-egenskaper

Jeg hadde et håp om at ISO-egenskapene i det øvre området var noe forbedret i forhold til D800, men dette er vanskelig å se i det bildegrunnlaget jeg har. Min erfaring er at ISO opp til 1600 er greitt, men over dette så begynner ISO-støyen å bli synlig, men dette er en subjektiv vurdering, og jeg skal være forsiktig med å angi noen grense. Selv fotograferte jeg mye på ISO 800 og gjerne opp til ISO 1250. Kameraet er kalibrert opp til ISO 12000, men jeg har ikke prøvd kameraet på ekstreme ISO-egenskaper. Det bruker jeg D4S-kameraet til som fungerer bra på ISO 5000+.

Arctic fox

Nattrev – ISO-egenskapene til D810 er forbedret spesielt for lavere verdier. ISO-verdier rundt ISO 1600 ser ut til å fungere bra.
Nikon D810 med 14-24/2.8 og svak blitz (SB-910), 1/1600 sek, f/10 og ISO 1250

De fleste eksponeringene med D810 tok jeg i ISO-området 64 – L1. ISO L 0.3 kommer opp som ISO 31 i Adobe Lightroom programmet, selv om det står ISO 32 i tekniske beskrivelser, men dette har ingen praktisk betydning. D810 er kalibrert for ISO 64 noe som er nytt i forhold til D800 og D800E, og bildekvaliteten er ytterligere forbedret. Dynamisk omfang (for ISO 50) på tekniske tester er på hele 14,7!

AF-egenskaper

Den største svakheten med D800 og D800E etter min mening er noe treg autofokus, som gjør det lite anvendelig til actionfotografering. Med D810 er AF-egenskapene betydelig forbedret med AF-group funksjonen som kom med D4S. AF-sensoren er den samme som i D800 / D800E med 51 punkter, men med raskere prosessor (EXPEED 4) er AF-algoritmene forbedret, noe som gjør at AF jobber både raskere og mer presist. Nå har man med D810 i mye større grad et action-kamera, og jeg ble godt fornøyd med resultatene med fluktfotografering av fugler som jeg tidligere ikke fikk til med D800. Jeg har tidligere under bildeforedrag litt spøkefullt sagt at den dagen Nikon dytter inn D4 sitt AF-system i D800 så har de produsert det ultimate kameraet. Jeg trodde faktisk ikke at Nikon ville integrere godsakene fra D4/D4S inn i D810, men nå har de faktisk gjort dette. Jeg har derfor fått en ny arbeidshest som jeg kommer til å bruke mer på linje med D4S-kameraet mitt, og ikke bare til landskap og som back-up kamera. Det skader heller ikke at opptakshastigheten er økt fra 4 til 5 bilder i sekundet med D810. Det eneste jeg kommer til å gjøre så fort som mulig er å få kjøpt et batterigrepet til D810 slik at jeg får enda bedre grep og ytelse.

Little Auk

Alkekonger i flukt – AF-egenskapene til D810 er betydelig forbedret i forhold til D800 / D800E. Dette muliggjør for eksempel fluktfotograferinge av fugler i flukt. I eksempelbildet kan også bakgrunnen gi problemer med fokuseringen, men D810 taklet utfordringene bra. Bevegelsesuskarpheten kommer av panoreringen med lang lukkertid.
Nikon D810 med 70-200/2.8, 1/13 sek, f/9,0 og ISO L0.3 (ISO 31)

Video-egenskaper

Jeg tar nesten bare stillbilder, men har såvidt prøvd videofunksjonen til D810. Som med D4S har man nå muligheter for videoopptak i full HD (1080p) med 50/60p. Dette gjør det mulig for slow motion filming i full HD, noe som kan være nyttig. Fortsatt er det ingen muligheter for filming i 4K eller i Raw, som noen kanskje hadde håpt på.

 

Liodden D810 2

Hvalross i motlys – D810 er best på dynamisk omfang, noe som for eksempel muliggjør motlysbilder uten blitz
Nikon D810 med 85/1.4, 1/2500 sek, f/1.4 og ISO L0.3 (ISO 31)

Oppsummering

Jeg har veldig lite å utsette på det nye D810 kameraet. Det eneste er at jeg ikke får det inn i D800-undervannshuset mitt. Bildeegenskaper, ISO-egenskaper, AF-egenskaper, opptakshastighet og video er forbedret, så hva kan man ønske seg mer? Jeg har i hvert fall fått en ny arbeidshest som blir med ut på kommende fotekspedisjoner. Tidligere hadde jeg to D4 kamerahus som ble brukt mye og ett D800 kamerahus som ble brukt mindre. Nå framover vil jeg bruke ett eller to D4s hus og ett D810 hus (med batteripakke) mer jevnt, og så beholder jeg ett D800 hus for undervannsfotografering og som back-up.

Tekst/foto: Ole Jørgen Liodden.

Pris og mer informasjon om Nikon D810 finner du her.

Om forfatter Vis alle innlegg

jpno-igor

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *