Japan Photo Blogg

Presentasjon av jurymedlem Trond Lindholm

Trond Lindholm er en av jurymedlemmene i den nasjonale juryen for Nasjonal Fotovandring. Her forteller han litt om seg selv som fotograf, og hva han ser etter når han skal vurdere bildene som ble sendt inn.

Kan du først fortelle om din bakgrunn?

Trond Lindholm – 51 år Oslo ”gutt” – jeg har stort sett hele mitt yrkesaktive liv jobbet i mediabransjen primært på den kommersielle siden og jobber nå som jeg har gjort i mange år i Egmont Hjemmet Mortensen as. Fritiden fylles med foto og turer i skog og mark, gjerne med fiskestang.

Hvordan begynte du å fotografere?

Fotointeressen har jeg nok egentlig hatt, og har vage minner om timer i mørkerommet fra tidlig ungd/barneår. Imidlertid har andre prioriteringer hindret meg fra å leve dette ut før jeg for knappe 5 år siden gjorde noen veivalg i livet som ga meg mer kontroll over egen tid og ikke minst mer fritid. Et Leica D-Lux 3 innkjøpt for å dokumentere fangsten på mine ukentlige fisketurer i Nordmarka ble starten.

– Etter hvert ble fiskelik som modeller forholdsvis ensformig og kamera ble tatt med også i andre sammenhenger. Cupfinalen 2008 var et høydepunkt i så måte. Nesten tomt batteri gjorde at jeg sparte de siste 5 eksponeringer det var mulig å klemme ut av batteriet til slutten av kampen. Resultatet ble 4 dobbeltsider i Klansropet, samt design for Klanens medlemskort i året etter. Betalingen var en helaften med Klanen på Bohemen og mange klapp på skulderen, samt stor glede i vissheten om at 15.000 klansmedlemmer gikk med mitt bilde trygt plassert i lommeboken.

– En gryende fotointeresse var skapt. Fortsatt var jeg helt blank når det gjelder teknikk og basiskunnskap om fotografering. To semestre hos Olav Storm på Folkeuniversitetet Øst ble redningen. Olav gav meg en god basis og trygghet for det elementære tekniske som har gjort meg tryggere og bedre rustet til å fokusere på den skapende og kreative delen av fotograferingen.

Hvilke kameraer har du brukt, hvilket bruker du nå?

Ulempen var selvsagt at det ballet på seg med utstyr, en Nikon D80 ble til en tilsvarende D300 samt to trillebagger med objektiver og speedlites – storbist var det jeg skulle bli. Etter hvert ble gleden med fotograferingen nærmest borte, utstyrshysteriet skygget for de gode ideer og leken med kamera. Jeg kvittet meg med hele stasen og kjøpte meg en brukt Leica M8 og etter litt prøving og feiling landet jeg på et 28 mm Leica Elmarit objektiv og det var alt jeg brukte i nærmere to år. M8 er nå oppgradet til en M9-P med en 35 mm Summicron asph + en 90 mm Summicron for portrettbruk. Leica kameraet kan jeg si mye om – et fantastisk kamera som passer min stil og kanskje aller viktigst for meg – så lite og enkelt at jeg kan ha det hengende over skulderen alltid. Jeg har også den senere tid begynt å leke litt med analoge greier og er lykkelig eier av en Hasselblad 500cm m/ 80mm, diverse morsomme 135 film kamera og ikke minst et Zero 2000 pinhole kamera.

Hva ser du etter når du vurderer bildene i den nasjonale kåringen av Nasjonal Fotovandring?

Det eller viktigste for meg er at fotografen viser noe litt utenfor det vanlige. Det kan gjerne være et tradisjonelt motiv, men sett fra en litt annerledes vinkel eller noe som gir bildet en slags signatur fra fotografen. Det er som kjent alltid to stykker tilstede i et bilde, den som blir avbildet og fotografen.

Hva er et godt bilde for deg?

Et godt bilde for meg kan være så mangt, men jeg har en hang til å foretrekke bilder som fungerer som historieforteller foran rene dokumentasjoner av gjenstander, personer eller steder.

Har du noen idoler når det gjelder fotografi?

Det er så mange flinke folk der ute, og det går litt i bølgedaler. Jeg er storkonsument av fotobøker og akkurat nå går det i den nye boka til Anton Korbijn samt Daido Moriyama, Jacob Aue Saubol og Stanley Green. I tillegg må jeg jo nevne de gamle mestere som Bresson og Capa og den levende legenden Bruce Gilden selvsagt. Det går som sagt litt i bølgedaler dette her og kan være litt avhenging av dagsform og hvilket humør jeg er i. Om jeg er i det litt melankolske hjørnet har jeg f.eks stor glede av ta frem en bok med bildene til Francesca Woodman. Ja det er mange flere også egentlig – uansett jeg vil oppfordre alle fotointeresserte til å kjøpe bøker til inspirasjon. Jeg mener alle har godt av å ha et slags bildebibliotek i hodet, ikke for å kopiere – men for å hente inspirasjon og se muligheter.

Hva synes du om Nasjonal Fotovandring?

Nasjonal Fotovandring er en fin anledning for fotointeresserte til å treffe likesinnede i en uformelt setting for både inspirasjon og læring. Jeg deltok selv denne gangen (utenom konkurranse) og gikk rute nr 2 i Oslo – dvs vi var en liten gjeng som gikk litt våre egne veier og hadde en flott dag. Flere av de jeg gikk sammen med var nyfrelste fotoentusiaster og det var moro å kunne lære bort samtidig som deres entusiasme også smittet over på meg.

Dette er noen av Trond Lindholms bilder:
[slideshow_deploy id=’2802′]

Se flere bilder her >>

Om forfatter Vis alle innlegg

admin

Legg igjen et svar

Din e-post adresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *